Velg en side

Med Málaga som utgangspunkt har du mange utflukter å velge mellom, men må du kun velge en utflukt i løpet av ferien din så ville jeg ha valgt Alhambra! Dette fantastiske komplekset består av en solid borg som ble påbegynt allerede i det 9. århundre,i tillegg til en rekke festninger, murer og palasser, de fleste av dem bygget på 1300-tallet av mauriske herskere og deres dyktige håndverkere. Dette var det siste monumentet i andalusisk stil som ble bygget i Spania og på en inskripsjon på en murvegg sies det:

«Jeg representerer den høyeste form for skjønnhet.
Min form er beundret selv av barbarer. Noe bedre hus enn dette finnes verken i øst eller vest».

Dette må ha gjort inntrykk også på det katolske kongeparet Isabela og Fernando da de kom hit i 1492 for å kaste ut den siste rest av maurisk styre og islam, etter nesten 800 års tilstedeværelse på den iberiske halvøya. De valgte å bevare det vakre de så i motsetning til hva som ofte skjedde, at alle rester av tidligere herskere skulle jevnes med jorden. Og det kan vi prise oss lykkelig over i dag! Å komme til Alhambra er som å tre inn i en annen verden. Palassene er dekorert med keramikk-mosaikker i vakre farger og veggene er dekket med gipsrelieffer som siterer poesi og vers fra Koranen. Det åpenbarer seg indre gårdsrom med myrtehekker og marmorsøyler, det sildrer i vann fra fontener og de vakre byggene speiler seg i vann og gir følelsen av at himmel og jord henger sammen. Ved hjelp av en dyktig guide, og de er det mange av i Alhambra, får du en innføring i hvordan livet her i palassene utspant seg gjennom århundrene. De forteller om samfunnsendringer i Spania som fører til at det muslimske riket skrumpet sammen pga. indre konflikter like mye som det ytre presset fra de kristne – noe som ender med overgivelsen av nøkkelen til Alhambra, maurernes siste bastion i 1492, det viktigste året i spansk historie!

  

Men ikke ta dette besøket på sparket! Alhambra kom på UNESCO´s verdensarvliste over bevaringsverdige byggverk i 1994 og siden den gang har denne attraksjonen blitt mer og mer populær. ALLE vil se Alhambra og det betyr at du bør gå inn på nettet i god tid for å sikre deg billetter og booke en guide for besøket ditt. På en vanlig dag er ca. 6000 mennesker innom portene og palassene. På de aller travleste dagene kan opptil 8000 mennesker passere inngangen, og da tenker du kanskje at dette høres helt vilt ut? Men her er logistikken i orden. Man får oppgitt faste klokkeslett på billetten som forteller når man må passere de ulike kontrollpostene og besøke de ulike palassene, så det hersker faktisk ganske god ro og orden her inne. Her har forøvrig italienerne noe å lære av spanjolene…, dere som har vært i Vatikanet eller på Uffizi-galleriet i Firenze skjønner helt sikkert hva jeg mener:-)

Alhambra sett fra Generalife

Gå inn på denne nettsiden og book billettene til en fantastisk utflukt.

Her kan du lese om åpningstider i de ulike sesongene og litt mer praktisk informasjon om besøket ditt i Alhambra.

Og til slutt: Husk også å booke inngang til de vakre hageanleggene og palassene i Generalife. Dette var i utgangspunktet jaktslottet til sultanene i Alhambra, men på 1930-tallet bygde de om store deler av området her og anla en nydelig park etter engelsk oppskrift. Generalife er forbundet med en bro med Alhambra, så det inngår som en naturlig del av besøket – men du må altså ha en egen billett for å komme inn her.

Har du andre spørsmål om Alhambra som du ikke finner på lenkene over her, så skriv dem gjerne på kommentarer under her:-)

Da ønsker jeg alle en fin søndag her fra Costa del Sol!

Linda

error

Liker du bloggen min? Setter pris på deling :)