Velg en side

Til tross for pandemi og redusert aktivitet på mange fronter i både Málaga og i resten av Spania, så slår Picasso-musset til med en spennende utstilling med en stor nålevende spansk samtidskunstner, Miquél Barceló.

Utstillingen heter Metamorfosis, og har fått sitt  navn etter Franz Kafkas berømte historie, som ble publisert i 1915. Mer enn 100 arbeider som kunstneren har laget mellom 2014 og 2020 er nå stilt ut i Picasso-museets fantastiske lokaler.

Det er over 10 år siden man kunne oppleve Barcelós kunst i Málaga og denne gangen dreier det seg om en eksklusiv samling arbeider innen keramikk, maleri, akvareller, reiseskildringer, små skulpturer og en diger installasjon som består av 7 store bronsearbeider – denne står nå i museets patio og ønsker velkommen.

Her er en liten presentasjon av utstillingen som åpnet for et par uker siden, med kunstneren selv tilstede 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=y3M0yjiZVTs

Temaer som mutasjon, mobilitet og overganger…dette er ord som beskriver og går igjen når man skal prøve å karakterisere eller beskrive arbeidene til denne kjente kunstneren fra Mallorca. Hele hans kreative verden og produksjon har gjennom flere tiår handlet  om Metamorfose – eller forvandling på godt norsk. Tidens gang og materiell alkymi er fremtredende temaer i denne utstillingen og kuratoren har fokusert mye på Barcelós nomadiske natur og hvordan hvert av hans kunstverk leder oss videre til et annet i en slags syklisk prosess…

Keramikk, maleri og tegninger er for Barceló, akkurat som for Picassso, ulike uttrykk av det som danner helheten. «Hvert kunsverk er eksperimentelt. Hvert arbeid er en forløper for et nytt,  som mest sannsynlig ikke vil bli laget. Jeg tror dette er like virkelig som mine malerier og min keramikk – eller hva enn jeg nå ender opp med å skape» sier Barceló. Han sier videre at han lært fra Picassso at det dreier seg om en generisk påvirkning, en måte å forholde seg til livet på eller å være i livet på. Begge kunstnerene har vært fascinert av mytologi og de arkaiske symbolene i tyrefekting, noe som på en måte knytter et bånd mellom dem i tillegg til at de begge er kosmopolitter, samtidig som de  barn av Middelhavet – og begge er de skapere av fantastisk kunst som er primitiv samtidig som den er uimotståelig modernistisk.

Mitt første bekjentskap med Miquél Barceló var på mitt første besøk i den fantastiske katedralen, La Seu, i Palma på Mallorca. Og det gjorde et enormt inntrykk på meg å komme inn i en gotisk katedral av denne dimensjonen for så å plutselig å befinne meg i et kapell som var utformet som en undersjøisk grotte, der keramikkfigurer brøytet seg ut av de krakelerte veggene og gav assosiasjoner til helt andre ting enn katolske helgener, Ave-Mariaer og gotiske søyler. Denne istallasjonen brukte Barceló 5 år på  å fullføre, fra 2001 til 2006, og dette alteret representerer Jesu mirakel da han mettet 5000 mennesker på noen få fisk og 5 brød. Jeg husker enda godt min umiddelbare fascinasjon for dette uventede, men fantastiske synet!  Jeg husker også godt at lokalguiden som var med meg,  fortalte at den spanske Dronning Sofia var helt forferdet da hun kom for å delta på avdukingen av dette kapellet. Kongefamilien er jo svært tett knyttet til Mallorca da de har sitt sommerpalass like utenfor Palma by der de tilbringer flere måneder hver sommer. Dronningen er jo også veldig kjent for å tilhøre den svært konservative siden av den katolske kirken, så kanskje ikke så rart hvis hun fikk et lite sjokk over å finne dette ultamoderne og innovative samtidskunstverket akkurat her.

Etter dette første møtet har jeg vært tilbake til den spektakulære katedralen i Palma flere ganger og i tillegg har jeg  beundret Barcelós verk både her og der på min ferd rundt i verden. Hans verk har blitt utstilt i alle verdens ledende kunstinstitisjoner som Prado i Madrid, Louvre i Paris, Galleria Nazionale d´Arte Moderna i Roma og Marlborough Gallery i New York for å nevne noen.

Selv om det nå ser ut til at det går enda en stund til jeg kommer ned til Málaga, så trøster jeg meg med at denne flotte utstillingen på Museo Picasso vil bli hengene til langt uti september, så det skal jeg uansett rekke.

Så helt til slutt; her er enda en liten smakebit av hva vi har i vente vi som skal på Picasso museet for å oppleve den store kunstneren Miquél Barceló…

God fornøyelse!
https://www.youtube.com/watch?v=iaycgHJV7V4&feature=youtu.be

error

Liker du bloggen min? Setter pris på deling :)