Velg en side

«Perversidad – mujeres fatales en el arte moderno» er tittelen på kunstutstillingen det reklameres for på vaiende flagg over hele byen for tiden. Det er et av mine favorittmuseer, Museo Carmen Thyssen Málaga, som har satt opp denne utstillingen nå i sommerheten. Min kjære er ikke akkurat den som tråkker ned dørene på kunstinstitusjoner, men denne ville han gjerne ha med seg…kanskje det kan ha noe med tittelen å gjøre?

Jeg har tidligere skrevet om dette museet og dets eier, den berømte baronesse Carmen (ref. blogginnlegg 24. mai 2018)  Museet huser en stor permanent utstilling av bl.a. religiøs kunst med verk helt tilbake fra 1200-tallet og mye andalusisk og spansk malerkunst som i hovedsak er fra 1600-1800. I tillegg er det alltid en eller flere temporære utstillinger som holder til i øverste etasje på museet, og akkurat nå er det altså kvinnene som står i fokus, og da spesielt den nye kvinnerollen tolket av betydningsfulle kunstnere i årene 1880-1950. Mange av verkene er utlånt fra Prado-museet og Reina Sofia-museet i Madrid, og utgjør en spennende samling.

Så på vår kulturelle utflukt i går formiddag valgte vi å ta en lunsj på en ny restaurant som ligger like ved museet før selve kunstopplevelsen. Dette ble også en veldig positiv erfaring. Restauranten heter 12 Pulgadas Sound Restaurant og fra bordet vårt kunne vi se rett på museumsinngangen. Vi bestilte hver vår lunsjrett og var veldig fornøyde med valgene våre, jeg valgte en frisk salat med kalkun og Olav tok tempurafriterte grønnsaker med en nydelig dipp. Betjeningen var superhyggelig og alt smakte kjempegodt, så dette anbefaler vi på det varmeste 🙂

Så var vi klare for å hive oss ut i kunstens verden og vi startet i bunn med de andalusiske landskapsmaleriene, via den religiøse avdelingen med Jesusfigurer fra 1200-tallet og vakre madonna-malerier og videre oppover i etasjene til vi endelig kom til hovedmålet for utflukten, kvinnene som utfoldet seg i mer eller mindre utfordrende posisjoner. Hva vi i dag tenker er dagligdags når det kommer til kropp og seksualitet var selvfølgelig oppfattet på en litt annen måte i 1880-årene, så dette var nok sterk kost og satte i gang store diskusjoner i samtiden. Alt i alt var vi veldig fornøyde med besøket begge to. Vi betraktet malerier med vakre gjengivelser av kvinnekroppen så vel som de litt mer bisarre og frastøtende variantene. Fra 1950-årene var det også tatt med en serie fotografier av bl.a. Man Ray som viser den «nye kvinnen» som klippet håret kort, røkte og kledde seg som menn…noe som var veldig sjokkerende på den tiden. Så våre holdninger forandres som tiden går, og kanskje var det noe som var bedre før? Det er jo sånn vi sier når vi bare blir gamle nok… Men, når jeg ser på kvinneidealet i store deler av den vestlige verden i dag, ja da tenker iallefall jeg at det var mye som faktisk var bedre før…

Etter avsluttet besøk hos kvinnene på museet så var vi klar for en avkjøling i varmen, så da var veien ned til havneområdet kort. Å sitte å nippe til et kaldt glass hvitvin mens man ser utover havet og betrakter folkelivet er aldri feil, så det var et enkelt valg.

Så da skåler vi for ferietid, livet og kunsten…, og spesielt det gode liv her langs Middelhavets rause kyst!

Saludos de Málaga 🙂

 

error

Liker du bloggen min? Setter pris på deling :)