Velg en side

I år er det 50 år siden Picasso døde, noe som virkelig markeres i hans fødeby Málaga. Málagas store sønn ble født i en leilighet på Plaza de la Merced, 25 oktober i 1881. En måneds tid senere ble han døpt i en av Málagas eldste kirker, La Iglesia de Santiago de Apostól, med det klingende navnet; Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso. Prøv å husk det den som kan!  I dag kan leiligheten som var hans barndomshjem besøkes som et museum og dåpskirken inngår også inn i mange guiders turopplegg i Picassos fotspor. Han bodde ikke mer enn de første 10 årene av sitt liv her, men hadde et sterkt forhold til byen hele livet sies det. Han hadde blant annet en drøm om at det skulle være et museum med hans kunst i Málaga, noe som ble en realitet 30 år etter hans død i 2003.

Picasso-museet er en av byens mest populære turistattraksjoner og man har liksom ikke besøkt Málaga uten å ha vært innom her. Picasso-museets åpning ble også starten på Málagas vei til å bli en kulturby og den destinasjonen for kulturturisme den er i dag.Det finnes nærmere 30 museer i byen og bydelen SOHO er blitt kalt byens kunst kvarter, med sin gatekunst og andre flotte innslag som denne Picasso-inspirerte benken i gågaten Calle Casas de Campos.

2023 er altså det store Picasso-året i Málaga og hele den kulturelle sektoren ble tidlig oppfordret til å tenke Picasso for hele dette kalenderåret. Det har så langt i år vært holdt en stor utstilling på Picasso museet som setter fokus på kunstnerens forhold til skulptur, en kunstart de færreste kanskje forbinder med Picasso. Utstillingen heter «Picasso Sculptor. Matter and Body». Han lagde skulpturer for seg selv over en lang periode før han vurderte å selge dem, og mange mener at han revolusjonerte hele konseptet av skulpturell kunst. Han inkluderte alle typer materialer i sine skulpturer; bronse, tre, jern, sement, stål og gips. Det var i hovedsak i sin kubistiske periode han viet mye tid til dette men han fortsatte å lage skulpturer hele sitt lange liv.

Se relatert bildedetalj. Blog de Luis para 5º y 6º: Pablo PicassoVi snakker jo ofte om Picassos mange perioder, og i juni åpnet det en utstilling som fikk navnet «The Ages of Pablo» i hans barndomshjem. Dette er en kronologisk og stilistisk reise gjennom kunstnerens arbeider fra han startet som helt ung å male duene på plassen utenfor vinduet til hans siste dager som han tilbragte i Frankrike sammen med sin siste store kjærlighet, Jacqueline Roque. Denne utstillingen vil være åpen fram til oktober i år.
En annen utstilling som har holdt på en god stund og som jeg selv har vært på et par ganger heter,«Dialogues with Picasso». Den kan absolutt anbefales!

En av årets kanskje største happenings på Picasso museet, utstillingen som har fått tittelen
«The Echo of Picasso», åpner 3. oktober i år. Den er kuratert av den franske historikeren Eric Troncy og vil reflektere over måten Picasso inspirerte kunsten og kunstnere etter 2. verdenskrig. Utstillingen vil vise hvordan hans kunst gav gjenklang som ulike former for ekko i mange andre kunstneres liv og kunstneriske produksjoner. Så for dere som skal ned i høstferien eller senere i høst og vinter, gled dere! Det gjør i allefall jeg 🙂

Sculpture of Pablo Picasso in Plaza de la Merced, Málaga.Pablo Picasso kunne nok aldri har forestilt seg at han 50 år etter sin død ville være Málagas kanskje viktigste merkenavn. Vi er i byen han ble født, en by som tiltrekker seg mennesker fra hele verden, og Málaga bruker nå denne viktige kunstnerens arv til å drive markedsføring på samme måte som mesteren gjorde, gjennom kunst og kunstneriske aktiviteter. Picasso elsket Málaga og inkluderte ofte elementer fra byen i sin kunst. Málaga elsker også Picasso, og alle som finner veien hit i 2023 vil føle det og finne ut at dette er et fantastisk sted å være. Og Picasso selv, ja han finner du på en benk på Plaza de la Merced, like utenfor huset han ble født i for 142 år siden.

Skal du til Málaga snart og er glad i fine kunstopplevelser, ja da er det bare å glede seg!

Hasta la vista fra Linda 🙂

error

Liker du bloggen min? Setter pris på deling :)