Velg en side

Ja når det ikke kunne bli verre for de stakkars malagueños, så kom altså nyheten om at deres favoritthøytid og store happening i året blir avlyst…eller muligens utsatt. Det er jo litt rart å utsette påsken, men de har faktisk seriøst foreslått å utsette feiringen til høsten og jeg er ganske sikker på at denne anmodningen gikk hele veien til Vatikanet. Og siste ord er ennå ikke sagt, det er mye som tyder på at de viktigste prosesjonene kan bli gjennomført 14 og 15. september, så hvis du føler for litt påskestemning til høsten så vet du hvor du kan dra. Katolikkene elsker påskefeiringen, og selv om de ikke er så veldig katolske sånn til hverdags så elsker de alt som har med påske å gjøre uansett.

Men sånn som situasjonen er nå med Corona-isolasjon, så er det i allefall helt på det rene at det ikke er mulig å gjennomføre feiringen som vanlig. Vi må faktisk helt tilbake til begynnelsen av 1930-tallet for å se at dette har skjedd tidligere.  Dette var en veldig vanskelig periode i Spania med en politisk ustabil periode som i 1936 kulminerte i den fryktelige spanske borgerkrigen, som skulle vare i 3 år og innlede en lang periode med diktatoren Franco ved makten.

Men tilbake til påskefeiringen, da er det pomp og prakt som gjelder! Jeg har jo beskrevet påsken i Málaga her på bloggen tidligere, og er du interessert i å vite hva som foregår under denne lange Semana Santa (Den Hellige Uken) så kan du gå inn på BLOGG oppe i menyen og finne frem til innleggene som omhandler påskefeiring fra mars 2018 og 2019. I tillegg skrev jeg om planene for årets påskefeiring 4. januar 2020.

Tunge trommeslag og gjallende trompeter, levende lys, røkelse og helt sikkert myrra – det er dette det handler om…ja, for de gjennomlever hele historien om det som skjedde i de dager for snart 2000 år siden. De sørger seg gjennom Jesu lidelse og død til tunge trommeslag og såre trompettoner i flere dager for så å feire oppstandelsen med vakre farger, glad musikk og jubelbrus i folket. Og katolsk eller ei, det er en opplevelse for livet å være med på dette!

Men i disse dager er det lite som minner om feiring og fest i Málagas øde gater… Det er totalforbud mot å gå ut hvis det ikke er strengt tatt nødvendig. Politiet passer deg opp og spør i hvilket ærend du er ute i, og sier du at det var for å handle mat så må du være forberedt på å vise frem kvitteringen. Lovbrytere tas ikke på med silkehansker, og dette har stor oppslutning i folket stort sett. Her er en video som ble offentliggjort i dagens utgave av Málaga Hoy, der en politikvinne sender folk inn igjen der de er på vei ut ut. Hun spør om de faktisk ber om å bli arrestert, og sier at de må komme seg rett hjem igjen! Andre videoer som sirkulerer på Facebook viser ganske brutale arrestasjoner av bl.a. joggere som velger å løpe videre og nekter å adlyde politiet.

https://www.malagahoy.es/malaga/detenido-advertencia-policia-vecino-malaga_0_1447655346.html

Status på Corona-situasjonen i Málaga er pr. i dag følgende: Málaga har foreløpig registrert 40 dødsfall og det er totalt 113 døsdsfall i hele regionen Andalucía. Vi hører jo om ekstreme tilstander og veldig høye dødstall når det handler om Spania i nyhetene her hjemme, men disse er stort sett konsentrert rundt Madrid og lenger nordover i landet. Så la oss håpe at hele Spania snart har sett toppen av denne utviklingen og at det vil flate ut snart, sånn at livet atter en gang kan komme tilbake til normalen. Det sitter mange barnefamilier innestengt i små leiligheter og mange har heller ikke inntekt i disse tider. Spania holder på å utarbeide krisepakker til næringslivet, men de kan bare drømme om å få tildelt samme omfang av goder som blir oss til del her oppe i nord.

Så nå må vi bare satse på at vi snart kan booke opp flybilletter til Málaga igjen, for å dra ned og få opp aktiviteten i turismen som er en av de aller viktigste næringer for vanlige folk. Málaga ble jo kåret til en av to Europes Smart Cities i år – det er en by med stor tro på fremtiden og som satser på miljø og bærekraft. Så da håper vi at det blir slik!

Karantene-hilsen fra Linda 🙂

 

 

error

Liker du bloggen min? Setter pris på deling :)