Velg en side

Nå er det i gang igjen… Trompetene gjaller over hele Málaga sentrum, tidlig og sent. Det lukter røkelse i hver en krok av sentrum og gatene begynner å dekkes med rød stearin. Det er påske, La Semana Santa, og det feires etter alle kunstens regler her i det sydlige katolske Spania. Jeg har feiret påske her mange ganger før, men nå var det 5 år siden sist. Jeg har et litt anstrengt forhold til hornmusikk sånn til vanlig og det har blitt satt kraftig på prøve nå i løpet av denne uken, og feiringen har enda ikke begynt sånn helt på alvor. I dag er det Skjærtorsdag og da braker det virkelig løs. Bare i dag skal det gjennomføres 8 prosesjoner som vil starte opp fra i 5-tiden i ettermiddag og utover. De varer i snitt 7-8 timer hver av dem og går i ulike ruter rundt i byen. Det er en omfattende logistikk som er satt i sving, det er politi overalt og man observerer droner som suser rundt over hodene våre for å ha det store overblikket. Men alt foregår i fred og fordragelighet, det er enorme mengder av mennesker som busses ut og inn av byen fra alle små og store landsbyer i hele distriktet. Det er mennesker overalt, de har sin plan over hvilke prosesjoner de skal se basert på hvilken helgen som har betydning for akkurat dem, deres familie eller brorskap.

Cofradías eller brorskap står sterkt i Spanias påsketradisjon. Hvert brorskap bærer forseggjorte hetter og kapper under prosesjonene som tar seg sakte gjennom tettsteder og byer over hele landet mens man bærer store gullforgylte troner med religiøse statuer.

Brorskapene er knyttet til ulike helgener og i prosesjonene under påskefeiringen er det mange som bruker hetter for å dekke seg til. Mange turister får assosiasjoner til Ku Klux Klan når de ser dette for første gang, men det er heldigvis ikke noe som er relatert til denne feiringen. Ønsket om å være anonym kommer av at man gjør botsøvelser overfor Gud og mange sier også at det skal minne dem på Jesu lidelse ved å ha noe som strammer rundt hodet, selv om en hette nok er ganske mye mer behagelig enn en tornekrone. Det vanligste er å velge et brorskap som familien er, eller har vært, medlem av, noe som gjør at man ser på dette som en utvidet del av familien ved å vedlikeholde tradisjoner sammen gjennom et helt liv og gjennom flere generasjoner. Det legges ned mye tid og krefter i pynting av tronene, blomster og lys, kapper og instrumenter…alt er ship- shape før de legger ut på selve prosesjonen. Nå i dagene som ligger bak oss siden palmesøndag, så har prosesjonene foregått på ettermiddag og kveldstid. Der vi bor har vi sett prosesjonene fra starten der de kommer inn over broa og når de vender tilbake igjen i 2-tiden på natta. Da skal tronene med Jesus og Maria-skikkelsene tilbake til sine opprinnelige kirker og garasjer. I går tok jeg turen innom noen av disse garasjene for å se tronene og helgenfigurene på nært hold. De blir stående på utstilling i sine respektive garasjer til påsken er over og foran mange av disse er det ofte lange køer.

,

Så hvilken prosesjon skal vi velge i dag? Jeg har nå sett gjennom programmet og det er litt av hvert på menyen. En av de mest populære er fremmedlegionens og de ulike politistyrker- og andre uniformskleddes marsj gjennom byen. Til skarpe trommeslag defilerer stramme flotte menn i sine fineste uniformer rundt hele byen, bevæpnet til tennene. Ellers er det et rikholdig utvalg av ulike representasjoner av Maria-skikkelsen, Jesus Kristus og en og annen røver fra bibelhistorien. Den aller siste som går ut her på dagens program, er Esperanza (= HÅP på norsk) Den starter kl. 21 i kveld og er ferdig kl.04.30 i morgen tidlig…så velger man stranda på dagtid så er det altså ingenting i veien for at man kan velge saligheten kvelds- og nattetid. Vi drar hjem til Norge igjen i morgen, like greit egentlig for da er det bare trist her, med tunge trommer som skal minne oss om Jesu lidelse og død. Så sånn går altså dagene i Málaga i påsketiden, en fantastisk opplevelse med mange inntrykk. En folkefest for store og små, katolsk eller ikke.

Alle gode ønsker om en fortsatt god påske til alle som leser dette!

En trompet salutt her fra oss i Málaga 🙂

 

 

error

Liker du bloggen min? Setter pris på deling :)