Velg en side

Det blir skjærgårdspåske på oss i år…fint det, men ganske kaldt. Folk jeg treffer på butikken i disse dager er veldig overrasket over å se meg, de var jo helt sikre på at jeg var med på første fly til Málaga da skolen tok ferie fredag før påske. Men siden jeg har en mann som er allergisk mot såre trompeter og hornmusikk for øvrig, så ble det altså hyttepåske med ullsokker, kvikklunsj og høytrykksspyling av brygger og møbler i stedet.

Men tilbake til Málaga, det er jo det denne bloggen skal handle om. Jeg anbefaler alle som ikke har opplevd en katolsk påskefeiring å gjøre det en gang i livet…og da gjerne i Málaga. Reiseselskapene melder om at Málaga er en av de absolutte favorittbyene for påskefeiring i Spania for tiden, det er vel noe med kombinasjonen av flotte  prosesjoner i godt klima og muligheten til å ta noen timer på stranda innimellom som er ganske tiltrekkende på oss som kommer her nordfra. Og prosesjoner er det i allefall nok av, så det går helt fint om du står over et par stykker;-)

Som bildene her viser så er gatene tettpakket med folk, og da feiringen har vært avlyst to år på rad pga. pandemien, ja da tar det nok helt av i år. Mange katolikker har et voldsomt behov for å overvære denne festen, de bærer tungt, de gråter, de ler og de feirer til slutt…han stod jo opp igjen! Jeg har jo skrevet om påske i Málaga et par ganger før, så vil du vite mer hva selve påskefeiringen går ut på i Málaga kan du gjerne les dette innlegget fra 2019, det er ingenting som har forandret seg siden da 🙂 https://www.mimalaga.no/blog-post/katolsk-paskefeiring-i-malaga-en-fantastisk-opplevelse/

Det skinner i nypusset sølv og gull når de store tronene bæres rundt i gatene, kirkens rikdommer er enorme i denne delen av verden. Jeg har nettopp avsluttet emnet om Spanias kolonisering av Latin Amerika for spanskelevene mine, og vi har fordypet oss i tekster og sett filmer om spanjolenes herjinger i de områdene de omtalte som den nye verden på 1500-tallet. Dette var jo en religiøs erobring iverksatt av det katolske kongeparet, Isabella og Fernando, men med seg på ferden tilbake til Europa var det ikke lite gull, sølv og edle varer som ble skippet inn langs elven Guadalquivir i Sevilla. Katedralen i Sevilla er jo i seg selv et bevis på dette, og skal du oppleve en påskefeiring i av det aller mest pompøse slaget, ja da drar du dit.

Jeg skulle gjerne ha vært i Málaga akkurat nå, men som et plaster på såret så fikk jeg bestilt meg en tur ned i mai – og selveste nasjonaldagen vår skal jeg feire der nede. Det blir uten bunad og uten prosesjoner hvor det blinker i gull og sølv, akkompagnert av røkelse og myrra…men hornmusikk, ja det regner jeg med at det blir når vi skal besøke den norske skolen og den norske kirkens arrangementer. Men den norske kirken i Calahonda er av det mer enkle og praktiske slaget, det er lite gull og glitter og annet stæsj…men vafler har de alltid!

Men aldri så galt at det ikke er godt for noe…jeg får jo være sammen med familie og venner som kommer hit for å feire påske, og det er en fin gevinst. I tillegg har jeg fått låne favoritthunden FIE, som deler sin påskeferie mellom å være med oss her i Søgne og å dra til fjells med sin vanlige familie etter hvert. Her er Fie med sin bestevenninne Thelma på søndag, og om et par timer er Thelma på vei tilbake hit for å være sammen med Fie (og litt med oss) før de begge drar til fjells med sine respektive familier i morgen.

Jeg var tidlig oppe her på hytta i dag og så dette spesielle synet på himmelen midt i soloppgangen, flere fly som har krysset over himmelen her ute…trolig på vei til sydlige strøk og fulle med påsketurister. Dette er jo også et signal om at vi legger pandemien bak oss og kan begynne å planlegge nye og lengre ferieturer ganske snart 🙂

Så med det vil jeg ønske alle ei nydelig påske så lenge! Og FELIZ SEMANA SANTA til alle dere som feirer en katolsk påske i sydligere strøk!

 

error

Liker du bloggen min? Setter pris på deling :)