Velg en side

Med Málaga som utgangspunkt kan du komme langt på kun få timer…ja, du kan faktisk spise frokost i Spania og lunsj i Afrika, nærmere bestemt i Tanger i Marokko, uten å sette deg i et fly. Å komme til Tanger er som å komme til en annen verden, og det er det jo.

Fra Málaga sentrum må man beregne ca. 4 timer reisetid før ankomst i Tanger, men reisetiden avhenger også av ventetid på ferjeleie, selve båtturen, tar ca. en time. Tanger ligner egentlig veldig på de hvite byene man finner så mange av langs solkysten, som også har sin opprinnelse fra maurerne og arabisk arv. Men innimellom de hvite bygningene finner du de karakteristiske fargene vi ofte forbinder med denne delen av den arabiske verden, knallblått, okergult, rosa og oransje.

En av Tangers mange eksotiske Riads…

Tanger har en litt rufsete historie og var en gang et yndet sted for smuglere og spioner, men i dag er det et av de mest populære utfluktsmål fra Solkysten. Byens historie går tilbake til berberne. Den ble senere oppdaget av fønikerne, var en periode sete for kartagenernes blomstrende handelsvirksomhet før det ble en del av det mektige Romerriket. Gjennom århundrene som fulgte var det mange som ville ha sin del av byen, både vandaler, byzantinere og vestgotere. Innimellom var det perioder med engelsk og portugisisk styre, inntil sultan Moulay Ismail gjenerobret byen i 1684. I 1923 fikk Tanger status som internasjonal sone under fransk, italiensk, spansk og britisk administrasjon, noe byen bærer preg av den dag i dag. Først i 1956 ble byen marokkansk. Her møtes det islamske Nord-Afrika og det kristne Europa, noe som er tydelig gjennom nærværet av de 40-50 moskeene og de mange tradisjonelt kledde innbyggerne.

Vår lokale guide Samir treffer en kollega på vår byvandring 🙂

For oss som besøkende er det kanskje vandringen i de smale gatene i byens Kasba og Medina som er det mest eksotiske.

Her går vi inn i Tangers Kasba gjennom den gamle bymuren.

Vår dagstur starter tidlig om morgenen med buss fra Málaga sentrum til Tarifa, landets sydligste punkt og populært surfe- og kiteparadis. Her finnes også ferjen som tar oss over sundet til Afrikas nordlige kyst der vår lokale guide står og venter i sin karakteristiske lange jélaba og fez på hodet. Han skal være med oss de timene vi er i Tanger og sørge for å få oss tilbake til ferjen når den tid kommer. Vi pleier å ta en times kjøretur med buss der vi får se Tanger utenfor bykjernen og gamlebyen, og vi kjører gjennom de flotteste boligområdene der sheiker, prinser og konger fra de ulike land i Midt-Østen og oljestatene har sine ferieboliger. Kong Mohammad 6. av Marokko har et eventyrlig sted som vi bare kan ane rekkevidden av der vi passerer hundrevis av meter med mur og bevoktede innganger.
Men Tanger kan også by på ei flott strandlinje, pinjelunder og fine naturområder. Vi stopper litt underveis og har du lyst kan du bli kjent med en dromedar. Betaler du en liten slant så får du prøve deg en tur på ryggen til dette skjønne vesenet og mister du balansen er det bare å klamre seg fast til pukkelen.

Friends for life… 🙂

Etterhvert vender vi tilbake til bysentrum og bussen slipper oss av i nærheten av medinaen og kasbaen. Her skal vi møte det ekte og fargerike bylivet. Ferske frukter, halal-slaktet kjøtt, krydder og tekstiler i skjønn forening bys fram for salg i de smale, labyrintiske gatene. Menn og kvinner i tradisjonelle klær, tannløse glis og nyskjerrige blikk, arabisk musikk fra de mange bodene og en eim av røkelse og fremmede lukter.

Møt en av de lokale som har tatt seg en kaffepause…
Ferskere og søtere appelsiner finner du ikke noe sted…

I løpet av dagen spiser vi en deilig marrokansk lunsj bestående av mange spennende småretter før hovedretten cous-cous blir servert på fargerike keramikk-fat akkompagnert av et husorkester og en magedanserinne. Måltidet avsluttes alltid med peppermyntete og søte kaker, svisker og dadler.

Gode og mette er vi klar for å besøke souk´en hvor både teppeselgere, berber-apoteket og krydderselgerne går bananas når det kommer ei gruppe nordeuropeere. Og her kan du faktisk gjøre noe virkelig gode kjøp som du kan putte i kofferten med hjem til Norge.

Flott håndverk av berberne i Atlas-fjellene…

Ei skjønn lita jente som vet å tiltrekke seg oppmerksomhet fra turistene.

Hvis det frister å være med på en lang dagsutflukt til Marokko så tenker jeg å arrangere det i løpet av våren/sommeren. Vi pleier å være tilbake i Málaga i 9-10 tiden på kvelden, fulle av inntrykk og med et nytt teppe eller noen fine keramiske fat i baggasjen. Hører gjerne fra dere hvis dette kan være interessant 🙂

Hasta la vista fra Linda

error

Liker du bloggen min? Setter pris på deling :)