Velg en side

Jeg elsker oliven, spesielt hvis de kommer fra de andalusiske sletter…og gjerne marinert i litt chili og hvitløk:-) Noe av det første jeg gjør når jeg kommer til Málaga er å gå på det fantastiske matmarkedet Mercado Atarazanas for å kjøpe inn et assortert utvalg for de neste dagene. Her finner vi oliven i alle fargenyanser, størrelser og marinader…litt mer innbydende enn å kjøpe oliven på glass eller i hermetikkbokser.

Spania har over 50 % av Europas olivenoljeproduksjon og her i Andalucía-regionen vokser 75 % av alle trærne. Det er med andre ord ikke rart at kvaliteten på oliven herfra er god, de er rett og slett best på olivendyrking i hele verden. Når man kjører innover i det andalusiske landskapet ser man olivenplantasjer så langt øyet kan se, mil etter mil etter mil. Det er nesten litt meditativt å se disse flotte trærne som er plantet som perler på en snor, alle flater er utnyttet og mange av trærne er hundrevis av år mens andre er helt nyplantet. Totalt i Spania så dekker olivendyrkingen mer enn 2 millioner hektar med mer enn 215 millioner trær.

Olivenoljesmaking er blitt veldig populært innen turisttilbudet de siste årene, nå vil vi gjerne kunne være like selektive når det gjelder olje som vin. Det er rart å tenke på at for kun få år siden så var det kanskje 4-5 oljer å velge mellom på supermarkedet,  mens det i dag er hyllemeter på hyllemeter på ethvert middels bra supermarked. Det gjør det jo litt vanskelig å velge hvis man ikke vet hva man leter etter, og derfor drar vi på olivenoljesmaking.

Hvilken olje er best? Jo det er jomfruoljen, den aller første pressingen – aceite de oliva virgin. Men man kan også komme over noe som heter extra-virgen, det er de edleste dråpene som presses ut av de få utplukkede og beste olivenene, dette er da også den aller dyreste oljen. Det er jo som med det meste her i livet, du får hva du betaler for:-) Det som i størst grad påvirker oljens smak og kvalitet er utvalget av olivenene som brukes, jordsmonnet der de er dyrket. produksjonsmetodene og hvor dedikert produsenten er. I nærheten av byen Baena finner vi produsenten av den kanskje aller beste olivenoljen, Nuñes de Prado, som er blitt en guru innen sitt felt.

Men sånn for oss som liker å maule oliven, så er selve frukten også et fantastsisk produkt. Alle restauranter i Málaga med respekt for seg selv, setter fram en liten skål med oliven når du bestiller noe å drikke. Disse varierer selvsagt mye på kvalitet, men på tapasrestauranten kan man gjerne bestille det som en egen tapasporsjon. Oliventapenade, most oliven, er også veldig godt å smøre på brødskiva hvis man vil ha et litt sunnere alternativ til alliolien.

Så da slår jeg et slag for et av de mest populære og spanskeste produktene med dette innlegget mitt i dag, en skål med saftige oliven og et glass vin…det funker for meg!

God søndag til alle i sør og i nord fra Linda 🙂

 

 

 

error

Liker du bloggen min? Setter pris på deling :)