Velg en side

Ikke før vi har feid jula ut av døra og fordøyd pinnekjøttet og ribba, så ser jeg denne overskriften på forsiden av gårsdagens Dagbladet REISE; Málaga – Praktfull påskefeiring! Så da er det vel noe i det gode gamle uttrykket om at jula varer helt til påske 🙂

Og hvis det er noen som lurer på om det er sant at påskefeiringen i Málaga er praktfull, så kan jeg skrive under på at den er helt fantastisk, spesielt hvis du er glad i storslåtte prosesjoner, gull og sølv, blomster, lys og helgener. Påsken er Spanias viktigste religiøse og kulturelle høytid, så da sparer de ikke på kruttet.

I år er påske i første halvdel av april, og det betyr at det høyst sannsynlig er deilig strandvær selv om badetemperaturene ikke har nådd 20 grader enda. Selv skal jeg dra til Perú denne påskeferien og der vil jeg også møte på prosesjoner en dag eller to, men ikke på samme måte som i Málaga.

I Spania er hedenske skikker kombinert med religiøse ritualer, myter og fortellinger og mye handler om å gjøre opp for fjorårets synder. Da bærer man enorme hellige figurer rundt i gatene og det kreves ofte opp til flere hundre menn for å få dette til. Mange går barføtte der de sleper rundt på store tunge kors, alt for å kjenne på Jesu lidelse og smerte. Disse prosesjonene er ofte akkompagnert av tunge trommeslag og såre trompeter som gjaller i betongen i bygatene. Påskefeiringen i Málaga går helt tilbake til 1500-tallet og er en av de mest berømte i Spania. Hver dag fra palmesøndag til 1. påskedag er det et eller flere opptog i byens gater, med statuer av Jesus og Jomfru María som knyttes til bibelens fortellinger om det som skjedde i de dager.

Hundretusenvis av mennesker deltar i høytiden og folkefesten og det betyr at alle innen restaurantbransjen og i enhver bar jobber på døgnet rundt, det er servering langs små boder gatelangs og alt er tilrettelagt for at både store og små skal få sine behov dekket.  Folk står langs ruten og nipper til et glass vin og småspiser litt god skinke mens de venter på at opptoget skal komme forbi. Og selv om mange av prosesjonene er preget av alvor og smerte, så er påsken i utgangspunktet en folkefest hvor det fråtses i det aller meste. Et spansk ordspråk sier at den som ikke tar seg råd til å dele ut godsaker i påskeuken, ikke kan gjøre seg noen forventninger om å slippe inn gjennom Perleporten og inn til St. Peter..så derfor vil du antakeligvis bli tilbudt både kaker, vin og andre godsaker under den spanske påskefeiringen 🙂

Og får man nok av helgener, duften av røkelse og lyden av såre trompeter…ja da er det greit å vite at alle museer er åpne, butikkene har åpent de aller fleste dager og stranden ligger jo der og lokker de fleste av oss nordboere etter en lang, kald vinter. Så drar til Málaga i påskeferien, da får du oppfylt de aller fleste behov en ferie kan by på!

Ønsker alle et godt nytt reiseår! Håper vi ses i Málaga!

Beste hilsener fra Linda 🙂

 

error

Liker du bloggen min? Setter pris på deling :)