Velg en side

Sola varmer godt her nede nå…gradestokken kryper oppover og aircondition er mer i bruk for hver dag som går. Vi går inn i den siste uka i mai og det betyr høysesong for turisme og strandliv her i regionen og i år uten munnbind, coronapass og andre restriksjoner. De eneste stedene du fremdeles blir bedt om å ha på munnbind er i taxien, på bussen og på toget…ellers er det ganske fritt fram.

Da jeg var på stranda her om dagen hadde guttene som selger kald drikke det veldig travelt. De roper «cerveza, coca-cola, fanta..» så høyt de kan mens svetten hagler der de traver frem og tilbake i sanden. De går nå høysesongen i møte med store glis og de kinesiske massasje damene er også på plass nå etter en lang periode uten så mye inntjening. Jeg benyttet meg av begge tilbudene sist jeg var der, en god fotmassasje og en duggende kald Victoria (lokal øl) er ikke å forakte når man har noen fridager og gradestokken nærmer seg 30 grader. I tillegg hadde jeg hamstret med meg litt fersk spansk sladder fra kiosken på strandpromenaden, en perfekt kombo:-)


I denne varmen er det også deilig å boltre seg i Middelhavet. Det er fremdeles litt friskt på formiddagen, men det blir varmere og varmere jo lengre sola står på. Selv var jeg opp og ned av vannet utallige ganger og blandingen av sololje, sand og saltvann er jo selve definisjonen på feie for min del.

På veien hjem fra stranda måtte jeg innom nok et lite vannhull, det er viktig med nok veske på varme dager. Jeg går forbi den vakre Plaza de la Merced på veien hjem fra stranda og der fant jeg et bord med fin utsikt utover plassen og folkelivet. Jeg er veldig glad i denne plassen, det var her Picasso ble født og det er her Picasso-Instituttet ligger, en språkskole for utlendinger som ønsker å lære seg spansk. Her har jeg sendt både familiemedlemmer, studenter, venner og elever. Mange har fått gode resultater ut av et opphold her, man går på kurs hver dag fra kl.10-14 og jobber intenst gjennom disse timene i små grupper. Og resten av dagen er det jo meningen at språket skal praktiseres, på restauranter, i butikken på gata eller på stranda. Men det å lære et nytt språk er ingen enkel oppgave, det er det mange som blir litt overrasket over. Jeg er ofte sammen med nordmenn som har bodd her nede i mange år og som sier de har lyst å lære seg spansk,  men som enda har problemer med å klare mer enn å bestille seg noe å drikke på restaurant. Som lærer så vet jeg jo at det meste handler om å sette ting i system, man må sette seg ned og prøve å lære seg regler for hva, hvordan og hvorfor ting blir som de blir. Og pugging er faktisk nødvendig, læring skjer jo oppe i eget hode – en lærer kan forklare men du må selv finne dine metoder for å lære deg å huske det og bruke det. Og da er det bare å hive seg ut i det, men ha tålmodighet – i starten må du bare si det du kan og ikke det du skulle ønske at du kunne ha sagt:-) For det siste tar lang tid!

Så mens jeg satt her på Plaza de la Merced så hørte jeg mange forskjellige språk rundt meg. Mange av disse går jo også på en av de mange språkskolene i byen og kombinerer ferien med å prøve å lære seg spansk. En gjeng med danske ungdommer satte seg like bortenfor meg og de diskuterte dagens leksjon på språkskolen, det var problematikken med at ordene stod i så rar rekkefølge. Man sier jo «en bil blå» og «et hus høyt» på spansk..altså, adjektivet og substantivet har byttet plass i forhold til våre skandinaviske språk. De diskuterte og bestilte i vei på spansk etter beste evne. Men øl og mat fikk de alle, så noe var i allefall kommet på plass i vokabularet 🙂 «Learning by doing» er som regel det aller beste, så hiv deg ut i det hvis du tenker at du vil lære deg et nytt språk!

Jeg ble sittende her og kose meg med enda ei kald øl og et par små tapasretter. Det er et veldig pulserende miljø her på Plaza de la Merced, det eneste som er litt irriterende i lengden er alle musikantene som kommer og stiller seg opp foran hver restaurant bortover. Noen har jo et instrument eller en stemme de har lært å traktere, men det gjelder ikke de fleste. Her synger de med den stemmen de har og det er ikke alltid du har lyst å putte penger i hatten for den prestasjonen, det måtte i tilfelle være for å få dem til å slutte umiddelbart.

Nå er det en ny dag for meg her i Málaga og den skal jeg bruke etter beste evne. En rusletur gjennom byen og nedover mot stranden, et bad eller to og en lunsj på en Chiringuito?  «Vamos a ver» (vi får se..) som spanjolene sier.

Ønsker alle en fin dag og ei nydelig helg her fra Málaga

 

 

error

Liker du bloggen min? Setter pris på deling :)