Velg en side

Nå er det like før det braker løs…, lørdag 26. november kl. 19.00 tennes alle julelysene i Málaga! Hovedgaten Marques de Larios er hovedattraksjonen i denne store happeningen, da tennes titusenvis av lys og temaet for utsmykkingen varierer fra år til år.

I år skal det handle om engler, store vakre engler som svever over den hvite marmorbelagte gågaten akkompagnert av vakre lys-arrangementer på de 32 store søylene som er plassert på hver side av den lange flotte promenadegaten. På dette bildet er lysene ennå ikke tent, men til lørdag vil det være tettpakket med folk her, det kommer busslaster med folk inn til byen som vil overvære dette populære arrangementet.

Når gaten først er offisielt åpnet vil den være fullt opplyst fra tidlig morgen til langt på natt fram til midnatt 6. januar da julehøytiden offisielt er over. I hele denne perioden vil det arrangeres et lysshow tre ganger hver kveld bortsett fra på julaften og på nyttårsaften. Disse lysshowene starter hver dag kl.18.30, 20.00 & 22.00, akkompagnert av høy julemusikk. Hovedlåtene som er valgt i år er Carol of the Bells og Jingle Bells. Så de som ikke kommer i julestemning av dette, ja de må ta seg ei julepille.

I tillegg vil det være et digert juletre og andre flotte lysskulpturer som stråler helt øverst i enden av gågata, på Plaza de la Constitución. Totalt skal det være brukt over 2 millioner led pærer som skal stråle og glitre i Málaga gjennom julen. Dette bildet er fra i fjor og da var temaet et annet enn det vil være i år, med store stjerner og blomster som hovedmotiv.
Men det stopper ikke med dette, i den andre enden av Calle Larios, ned mot havet,  finner du Plaza de la Marina med den store fontenen. Her vil det garantert være mye glitter og stas, akkurat som langs hele den lange fine promenaden, Alameda Principal,  som leder inn til byen.

På den store katedralen kan man oppleve 3D billedshow på det ene  tårnet hver kveld fra  28. november.  Det er 3 visninger hver kveld (på samme tidspunkter som lysshowet i hovedgaten) fram til 6. januar, bortsett fra på julaften og nyttårsaften.

En av mine favorittgater med mindre folk og ikke så mye støy er Calle San Juan. Her henger de opp lysekroner og store lyspærer mellom husene og gjør gatene og det føles som gaten er en idyllisk kulisse i en julefilm.
   

Mange lurer kanskje på hvordan det er med åpningstider i julen…Fram til jul så holder de åpent til langt på kveld i de aller fleste butikker, også den 24. desember. Men, 25. desember er den helligste dagen for spanjolene, da stenger alle butikker og til og med de aller fleste restaurantene. Du vil alltid finne noe åpent nede på Muelle Uno (moloen) og sikkert en og annen pizzeria… men i utgangspunktet er dette en offisiell fridag og en familiedag der de spiser julemiddag sammen med sine nærmeste. 26. desember er også en offisiell fridag, men da er det mye vanligere at de fleste restauranter holder åpent og også en del butikker åpner opp utover dagen. Så går det som normalt fram til kvelden på nyttårsaften og 1. januar da det aller meste er stengt, og så vender hverdagen så smått tilbake igjen fra 2. januar ( dette er også en offisiell fridag så banker og andre institusjoner vil være stengt)

Men den aller viktigste dagen for de aller fleste spanjoler er Den Hellige Tre Kongers Dag. Den feiringen begynner utpå ettermiddagen / kvelden 5. januar,  med De Hellige Tre Kongers parade gjennom byen der de kaster ut godteri til barna. Dette markerer slutten på julefeiringen og barn i Spania får i hovedsak sine gaver den 6. januar når de våkner og får gavene som de hellige kongene levert ut om natten. I forkant av dette har alle barna satt ut sine støvler på balkongene, samt julekonfekt til kongene og sukkerklumper til kamelene. Dette er en offisiell fridag for alle og ingen skoler starter opp før denne feiringen er vel overstått.

Begynner du å glede deg til jul? Det gjør i allefall jeg:-) Jeg setter meg på flyet til Málaga på lille julaften i år og skal ha ei fin uke med mine nærmeste i min favorittby, akkurat som i fjor. Jeg gleder meg til å se de strålende englene som svever over Calle Larios, til årets 3D show på katedralen, til glitter og glam på takterrassene med sprudlende Cava i glasset, til lukten av ristede kastanjer i gatene, til lunsjer på strandpromenaden og til å være sammen med familie og venner. Nå til søndag tennes juletreet også her på Torvet i Kristiansand, snøen var her en dag tidligere i uka men har nå regnet bort…så litt lys og glitter hjelper jo på i mørketiden.

Ønsker alle en «sparkling» førjulstid så lenge, spesielt dere som er så heldige å være i Málaga!

Legger ved en liten videosnutt fra Katedralen og showet de viste der i fjor som en liten adventsgave til deg:-)

https://www.youtube.com/watch?v=K4vbfHwGa-A&ab_channel=SalviTigreTigersCrewZumba

Adventshilsen fra Linda

 

 

error

Liker du bloggen min? Setter pris på deling :)