Velg en side

Jeg kom akkurat hjem fra Málaga etter noen travle, men morsomme dager sammen med en sprudlende gjeng kunstinteresserte Sørlandsdamer. Vi har vandret rundt i byen på kryss og tvers, spist tapas og drukket cava og rosa gin, vært innom katedralen og museet til byens store sønn, Pablo Picasso. Vi har hatt utflukt til vakre Alhambra og besøkt den norske kunstneren, Kari Lena Flåten, som bor på Solkysten. Og som ellers når vi er på jentetur så får de fleste damer utnyttet de små pausene til shopping av kule sko og vesker, gode skinker og oster og en liten tur opp på en takterrasse for å nyte noe kaldt i glasset mens de beundrer utsikten. Været har vært litt opp og ned disse dagene, sol og regn i skjønn forening. Men uansett, Málaga sjarmerer de aller fleste… Og det var derfor gøy å kjøpe Dagbladet i går som kunne fortelle oss på forsiden at Vakre Málaga var «Spanias glemte perle»!

Eller gjemt og glemt er den vel ikke lenger…det rapporteres at i 2017 var Málaga den byen med mest økning i turistbesøk med mer enn 2,4 millioner overnattinger og et belegg på 79% i gjennomsnitt. Og tallene for 2018 skal offentliggjøres nå i mai og er garantert ikke dårligere…

Når vi snakker om hele regionen, Andalucía, så er tallenes tale helt tydelige, dette er en region i stor vekst. De hadde 29,5 millioner besøkende i 2017, noe som utgjør en økning på 4,7% i forhold til året før. Inntekten knyttet til turisme økte også med 4,5 % fra året før og utgjorde i 2017 et historisk høyt beløp; 20,400 millioner Euro.

Etter mange år med stor økonomisk krise, innsparinger og pessimisme er dette gode nyheter for de fastboende så vel som for de som jobber i turistindustrien. Málaga holder for tiden på med store byggeprosjekter, de skal åpne en metro, lage mange nye gågater, pusse opp gater og torv og det snakkes om utbygging av havnepromenader både i øst- og vest. Det er planer om å lage en park i den tørre elva som går gjennom byen, slik som de har gjort i Valencia, og mens alt dette skjer så stiger prisene på leiligheter og byen ekspanderer. Málaga er pr. i dag Spanias 6. største by og Sevilla som er Andalucias hovedstad er den 3. største i landet.

Nå står våren for døren i Málaga og det skjer en eksplosjon av farger på gater og torv. Vi besøkte jo Picasso-museet på denne turen og der hadde de pyntet med knallrøde geranium i fullt monn som dere ser på hovedbildet her oppe. På Picassomuseet får man en innføring i hele Picassos kunstner liv, fra han som 13-åring malte fantastiske portretter, gjennom hans ulike perioder med både maleri, grafikk, keramikk og skulptur. Og har man god tid så er det alltid en temporær utstilling i tillegg, denne gangen var den viet en av hans mange kvinner gjennom livet , den russike ballettdanserinnen Olga Koklova som han både giftet seg med og fikk en sønn sammen med. Picassos liv fascinerer kanskje vel så mye som hans kunstneriske virke, og booker man en guide til en omvisning man man lære mye om selve personen Pablo Picasso. Hans barndomshjem ligger ikke langt fra museet, på Plaza de la Merced, og kan besøkes hvis man har lyst til å se hvor han bodde sine første leveår.  Picasso sa selv når han ble gammel at «da jeg var 13 år kunne jeg tegne som Rafael, men det tok meg et helt liv å lære å tegne som et barn»… Kirken han ble døpt i ligger midt mellom hans barndomshjem og museet, det er Málagas eldste kirke og den heter Iglesia de Santiago og er absolutt verd et besøk.

Etter et guidet besøk med masse informasjon så er det alltid deilig å sette seg ut i den nydelige bakgården, eller patioen, til museet og ta seg noe å drikke mens man samler seg etter mange sterke kunstinntrykk. Så gjør som disse fine damene neste gang du er i Málaga, sett av noen timer til kunst innimellom slagene – du vil ikke angre!

 

God helg fra Linda 🙂

 

 

 

error

Liker du bloggen min? Setter pris på deling :)