Velg en side

Visste du at alle spanske byer har sin egen festuke? Den kalles» La Feria» og da er det full rulle med fest nærmest døgnet rundt ei god ukes tid…Så er du av den festglade typen kan du egentlig bare turnere rundt i dette landet og gå fra feria til feria og leve La Vida Loca året rundt. Flamenco, kastanjetter, tapas i alle varianter, paella, sherry og vintønner, tyrefekting, prosesjoner med og uten helgener, sang og musikk, fyrverkeri…alt dette er vanlige ingredisenser i en feria.

Det er selvfølgelig mange tradisjoner knyttet til disse arrangementene og de utspiller seg forskjellig fra region til region og fra by til by. Historisk sett så feirer man at Málaga ble gjenkristnet etter nesten 800 år med muslimsk styre ved det katolske kongeparets inntreden i byen, 19. august 1487. Men først ved 400 års jubileet for de spanske monarkenes overtakelse av byen i 1887, fikk denne feiringen sin endelige form.

De siste årene har La Feria de Málaga blitt rangert helt i toppen på lista over de beste og mest populære ferias i hele landet. Her i Costa del Sols hovedstad faller festen også sammen med fellesferien til spanjolene, så det henger nok litt sammen med det , for maken til folkefest skal du lete lenge etter 🙂

De fleste spanske jenter i alle aldre pynter seg etter alle kunstens regler med sine fargesprakende flamencokjoler og tilhørende hårpynt. De flotte håndviftene matcher ofte resten av antrekket og kastanjettene er ofte med som tilbehør. Den populære Feria-koppen kan man kjøpe for å sikre forsyning av vin fra de ulike bodene og tønnene, og den henges bare rundt halsen der man vandrer gatelangs så lenge festen varer.

I år starter det hele opp så smått på torsdag 15. august. Men først på fredagen er den offisielle åpningen som kalles Pregón de la Feria , hvor en kjentdis fra Málaga kommer for å holde en åpningstale nede på Malagueta-stranden. Det er masse folk tilstede og nærmest en elektrisk stemning og ved midnatt sparkes det for alvor i gang med et spektakulært fyrverkeri. Derfra går det i to hundre hver dag, kveld og natt fram til 24. august. Det er jo også på denne tiden av året at heten i byen er på sitt mest intense, så man skal ha litt kondis for å holde det gående i 9-10 dager 🙂

Men ikke alt handler om mat og drikke, fyll, fest og moro. Den første lørdagen i festuka arrangeres det en stor prosesjon med festkledde mennesker til hest og i hestetrukne vogner, i tillegg til en stor mengde mennesker som bærer rundt på Málagas skytshelgen Virgen de la Victoria til fots. Denne prosesjonen kalles La Romería og ender opp i Den Hellige Victorias Kirke (La Basílica de la Santa Victoria) . For mange malagueños er dette den største happeningen og noe de må få med seg, derfor legges dette alltid til en lørdag.

Calle Larios som er den store marmorbelagte gågaten i byen er alltid i sentrum for byens aktiviteter, og om sommeren henges det opp store seil over hele gaten for å beskytte mot solas steking. Selve festen deles inn i Feria del Día (Dagfesten) og Feria del Noche (Nattfesten) – og det er om dagen festlighetene sentreres her inne i selve bysentrum. Fra i 5-tiden på ettermiddagen innvaderes bysentrum av unge mennesker som skal på det spanjolene kaller «Botellón«- noe som betyr at man drikker ute i gatene og på offentlige plasser. Da drar ofte det litt mer voksne publikumet hjem og tar en god siesta før de kanskje velger å dra ut igjen sent på kvelden.  Da har festområdet flyttet seg ut av selve bysentrum til området El Real der det store messe- og konferansesenteret ligger, og her festes det til lyse morgen.

Føler du deg kallet til en lang ferie med mye fest og moro eller foretrekker du livet på Costa del Sol i litt mer normale former? Det skal jo sies at alle byene bortover kysten har sine egne Ferias, så kanskje det er noe du bør sjekke før du bestiller flybilletter neste gang du planlegger feien din på disse kanter?
I vår familie er det junior som har booket leiligheten og tatt seg ferie fra midten av august i år…så vi får la det stå til og håpe at det blir en fin opplevelse for unge norske menn på ferietur, kjedelig blir det antakeligvis ikke:-)

Avslutter med en duggende skål, for anledningen med det løkale ølet som er oppkalt etter den populære skytshelgenen Victoria…SALUT!

Saludos de Linda

 

 

error

Liker du bloggen min? Setter pris på deling :)