Velg en side

«La Noche en Blanco», Málagas store kulturhappening, var endelig tilbake etter pandemien. En magisk kveld der hele byen åpner opp for kulturelle arrangementer og opplevelser innen musikk, kunst, historie og kultur i alle varianter. I går kveld stod mer enn hundre ulike aktiviteter på programmet,  fordelt på 55 ulike steder i byen.
Arrangementet startet kl.19.00 og varte til 23.00, men allerede tidlig på dagen ble gågaten pyntet til fest og det ble informert på plakater rundt i byen om at store ting var på gang. Første gang denne festen ble arrangert i Málaga var i 2008 – etter inspirasjon fra lignende eventer i europeiske storbyer som Paris, Madrid, Riga, Roma og Brussel. Men Málaga valgte, som den eneste byen, å fortsette med dette som en årlig tradisjon . Så med unntak av de to siste årene så har de feiret «La Noche en Blanco» hvert år siden 2008 og dermed ble gårsdagens fest den 13. i rekken.

Jeg kom ned i gågata i halv ni-tiden i går kveld og da var allerede hele Plaza de la Constitución fullpakket med folk som ventet på at Málagas symfoniorkester skulle sette i gang sin konsert kl.21.00.  De startet konserten med filmmusikken til Starwars, det var til å få frysninger av, selv om vi stod der, tusenvis av mennesker tett i tett i over 20 grader. De fortsatte med musikken til Supermann og i bakgrunnen viste de flotte bilder av Málagas mange vakre bygninger og monumenter, det var helt perfekt og stemningen var fantastisk!

Jeg dro videre opp til Katedralen, der var det tett med folk og de hadde satt opp masse stoler foran inngangen – og helt der oppe på trappa, satt en kvinne i hvit kjole og spilte klaver. Folk kom og gikk og etter hvert fikk jeg en stol og kunne sette meg ned og nyte den vakre musikken og de vakre omgivelsene, og det var attpåtil fullmåne. Nok et gåsehud-øyeblikk!

Jeg fortsatte min ferd opp mot Picasso-museet, der var det en utstilling jeg hadde lyst å se som handlet om hvordan fotografen Otero så Picasso gjennom sin linse. Det var en spennende utstilling, jeg er veldig fascinert av Picasso og jeg følte at jeg lærte enda litt mer om ham som person gjennom denne utstillingen. Og mens jeg først var på museet måtte jeg ta en rask tur gjennom den permanente utstillingen også. Her henger det fantastiske maleriet «Les Desmoiselles d`Avignon» som alltid får meg i godt humør. Bildet, som har tittelen «Pikene fra Avignon» på norsk, ble malt av Picasso i 1907 som et bidrag til en minneutstilling om kunstneren Cézanne. Mange mener at dette er det maleriet som ble innledningen til kubismen som retning innen billedkunsten. Det var så mye folk inne i museet, så jeg måtte ta dette bildet fra en litt rar vinkel…men det er vel helt i Picassos ånd tenker jeg, at tingene ikke alltid er plassert der vi tenker de skal være 🙂

 

Da jeg kom ut fra museet gikk jeg videre bort til den store plassen som ligger like bak, der det romerske amfiteateret og inngangen til «Alcazaba», den mauriske festningen» befinner seg. Her ble jeg møtt av tonene fra et entusiastisk gospelkor som var kledd i hvitt som en flott kontrast til den gamle festningsmuren i bakgrunnen. Stemningen var i taket her ute, både på de mange restaurantbordene på uterestauranten El Pimpi og foran de gospelglade på scenen.

For en fest dette ble! Jeg hadde planlagt å få til et besøk innom Museo Thyssen også før jeg gav meg, men her gikk køen rundt hjørnet da jeg gikk forbi…men det museet kan jeg besøke en annen dag. Da jeg vandret hjemover i god tid før midnatt, trøtt i bein og rygg, var jeg veldig glad for at jeg fikk med meg så mange fine opplevelser helt på tampen av høstferien i min favorittby. Og selv om jeg var forsynt, så fortsatte tusenvis av andre sine aktiviteter til langt uti de små timer, for gatene var fulle av festglade mennesker og ikke et bord var ledig på en eneste restaurant jeg passerte på vei hjem.

Jeg håper å få med meg «La Noche en Blanco» i Málaga i mange år fremover! I morgen forlater jeg sol og varme her på kysten og reiser hjem til høstlige Kristiansand – men det er jo fint det også!

Hasta la vista fra Linda 🙂

error

Liker du bloggen min? Setter pris på deling :)