Velg en side

Den spanske påskefeiringen er noe helt annet enn hyttekos med ski og snø, appelsiner og Kvikk Lunsj. I Spania og Málaga er både byen og menneskene som bor der kledd til fest. Det monteres store sittetribuner ved inngangen til gågaten der man kan reservere plass for å overvære de timelange prosesjonene. Under påskeuken fremvises en fromhet og en religiøsitet som man ellers aldri opplever i Spania. For å gjøre bot for fjorårets synder, bæres enorme hellige trefigurer og tablåer, som symboliserer hendelsene i påskeuka, gjennom gatene. Noen sleper seg frem med store kors, eller de går barføtt med lenker rundt anklene. Det er ikke uvanlig at man segner om av utmattelse underveis mens såre trompet-toner gjaller i betongen. Det er også veldig vakkert med et blomsterhav og levende stearinlys som gir en helt spesiell stemning. Så med mindre du lider av klaustrofobi eller trompet-allergi så er dette en opplevelse du bør unne deg i løpet av livet!

Det faktum at flere av bots-prosesjonene i den spanske påskeuken begynner tidlig om morgenen, skaper en helt spesiell stemning; tunge trommeslag, klagende hornmusikk, lukten av brente mandler, røkelse og levende lys, blander seg med lukten av svette fra gjennomvåte kjortler i de kjølige og litt mystiske morgentimene. Hele påsken gjennom kan man overvære historien om Jesu lidelse og død som utspilles i gatene, både små og store deltar i lange forberedelser og i selve gjennomføringen og det er stor prestisje knyttet til å være med i mange av prosesjonene.

Men selv om prosesjonene er preget av alvor og smerte er også påsken en heidundrende folkefest, hvor det fråtses i det aller meste. Et spansk ordspråk sier at den som ikke tar seg råd til å dele ut søtsaker i påskeuken, neppe kan gjøre seg forhåpninger om å slippe gjennom Perleporten og inn til St. Peter. Derfor tilbys kaker, slikkerier og andre godsaker ut over alt under den spanske påskefeiringen.

Når påskeprosesjonene er over, er det tradisjon å dele et festmåltid sammen med familie og venner på kveldstid, så hele byen syder av liv og det er også høytid for restaurantbransjen. Deretter er det gjerne fest frem til de tidlige morgentimer, da det atter en gang er tid for å gjøre opp for sine synder i form av botsgang.

Synes du dette høres spennende ut? Da ville jeg ha sjekket flybillettene til Málaga eller en annen spansk by for noen datoer i løpet av påsken så fort som mulig.  I tillegg til selve påskefesten så kan Málaga vanligvis by på fine sommertemperaturer på denne årstiden. Så her kan du leve det gode liv langs Middelhavet samtidig som du får en kulturell opplevelse av de sjeldne ved å oppleve La Semana Santa (Den Hellige Uken). Og ønsker du å bo som spanjolene og ikke på hotell…ja da er vår leilighet til leie denne påsken. Vi tenker at den enten kan leies hele påsken eller deles opp i to deler,  lørdag – onsdag & onsdag – mandag. Så hvis dette frister og du vurderer å droppe tursekk og skitur denne påsken, så ta gjerne kontakt med meg på mail: linda@albas.no eller på telefon 91555198.

Da ønsker jeg ellers alle en strålende helg hvor enn dere befinner dere!

Hilsen Linda 🙂

error

Liker du bloggen min? Setter pris på deling :)