Velg en side

Jeg sitter her i leiligheten min i Málaga og nyter den første morgenen i høstferien, med en god kopp kaffe og leser om» El Día Mundial del Turismo» som altså betyr «Verdens Turistdag» på godt norsk. Jeg vet ikke om dette er en dag som i det hele tatt markeres hjemme i Norge, men her er det full festivitas og det gis tilbake til folket som bor her. Spania lever jo i stor grad av turisme, spesielt her i sør hvor man kan lokke med masse spennede kulturopplevelser, god mat og vin, milevis med fine strender og et godt klima hele året rundt. Jeg følger jo de fleste museér her i Málaga på Facebook og Instagram, og det var sånn jeg i dag tidlig ble gjort oppmerksom på at 27.09 var denne spesielle turistdagen, for alle disse museene inviterer i dag til gratis inngang og det arrangeres utallige eventer over hele byen som man kan delta på gratis akkurat i dag. Og da jeg gikk inn på Málagas offisielle turistside på nettet så fikk jeg opp denne flotte brosjyren med masse nyttig og fristende tilbud 🙂
Klikk her:   Malaga tourism day 

Men for å se litt mer seriøst på denne markeringen, det er kjempeviktig at det i dagens samfunn settes fokus på et bærekraftig reiseliv og en form for turisme som ivaretar lokalbefolkningen der vi drar. Mange av de former for turisme som har vært og fremdeles er populære blant mange av verdens rike turister er direkte ødeleggende for de markedene vi besøker. Selv har jeg aldri vært så veldig begeistret for cruiseturisme, men etter å ha satt meg litt mer inn i hva det egentlig innebærer så synes jeg det er en form for turisme som bør forbys i mange sammenhenger. De eneste som tjener penger på dette er cruiserederiene selv, de legger lite eller ofte ingenting igjen til de lokale samfunnene de besøker. Turistene går gode og mette i land på f.eks. små øyer i Karibien, forurenser big time, kjøper i beste fall en souvenir eller to, men drar avgårde igjen før de skal sette seg tilbords igjen inne på monterskipet de hospiterer på. I dagens samfunn er vi så opptatt av bærekraftige løsninger på det meste, men det bør jo også gjelde andre enn oss selv. Derfor er det flott at FN, gjennom organisasjonen UNWTO – World Tourism Organization, har bestemt seg for å prøve å påvirke bransjen til å gjøre det eneste rette  og leve opp til dette flotte utsagnet som formidles på bildet under her:

Selv jobber jeg som lærer i et spennende fag som tilbys for elever på studiespesialiserende linje på videregående skole som heter Reiseliv & Språk. I disse timene bruker vi mye tid på å studere bærekraftig reiseliv, både hos oss selv i Norge og ute i verden. Akkurat nå holder mine elever på å fordype seg i den fantastiske hotel og restaurantkjeden «De Historiske Hoteller og Spisesteder», og de blir så positivt overasket når de skjønner at et hotel ikke bare skal tilby en seng å sove i og en frokost neste morgen, men en totalpakke av service og tjenester som gjør det til en helt spesiell opplevelse å være gjest på akkurat dette hotellet. De lærer om lokal kultur og kortreiste råvarer og at det faktisk er et poeng å vite hvor lammet eller osten på bordet kommer fra. Og det er ingen tvil om at de unge vil ha dette fokuset med seg videre i livet hvis de lærer om det på skolen. De ønsker ikke å oppfattes som etnosentriske vesener av lokalbefolkningen når de er ute som backpackere, de ønsker å blende inn og være med på å gjøre en positiv forskjell. De ønsker å se at de gir noe tilbake til de menneskene de møter på sin vei. Så ja til kulturrelativisme og ja til autentiske reiseopplevelser, det vil gi en bedre fremtid for alle!

Så hvis du tilfeldigvis befinner deg i området rundt Málaga i dag, ja da er det bare å ta på seg museumsvennlige sko og stille deg i kø foran Thyssen, Pompidou, Picasso, CAC eller et av de mange andre spennende museéne i denne kulturelle perlen av en by 🙂  Selv tenker jeg vel først og fremst på å komme meg ned en tur på stranda og kjenne ekstra godt etter hvordan det faktisk er å være en solturist fra det kalde nord akkurat i dag…museér går jeg på så ofte uansett, både i forbindelse med min jobb som reiseleder, lærer og som turist.  Men uansett hva vi finner på i dag så synes jeg vi skal sjenke turistnæringen i verden en vennlig og optimistisk tanke med et håp om en bedre fremtid!

 

Hilsen Linda på Solkysten

 

 

error

Liker du bloggen min? Setter pris på deling :)