Velg en side

Ronda, med den dramatiske beliggenheten på begge sider av den dype Tajo-kløften, er vel den mest kjente av de andalusiske hvite fjellbyene. Det er en av Spanias eldste byer og  med sin beliggenhet 780 meter over havet, har Ronda et gunstig klima som har vært høyt verdsatt gjennom flere  århundrer. Hit kom folk som hadde astmatiske plager, og adelen bygde sine sommerhus her, langt unna den kvelende heten ved kysten. Byen har også vært som en magnet på kjente forfattere og malere og inspirerte bl.a. Ernest Hemingway til å skrive romanene  Klokkene ringer for deg og Døden om ettermiddagen hvor mye av handlingen er lagt til nettopp Ronda. Orson Welles, den kjente amerikanske manusforfatter, skuespiller og regissør var så bettatt av byen at hans siste ønske var at urnen hans skulle fraktes til Ronda, så den befinner seg nå i hagen til en kjent matador fra Ronda.

Ronda har en fargeri og romantisk fortid, og i de spanske historiebøkene forbindes byen med røvere og tyrefektere. Røverbander holdt til i fjellene der de plyndret rike turister på vei fra Ronda på deres Grand Tour i Europa på 1800-tallet. Ronda var en av de første byene maurerne erobret og den ble et viktig kulturelt sentrum i al-Andalus (det arabiske navnet på Andalucía) og ble rikt utsmykket med palasser og moskèer. Maurerne holdt stand mot de kristne til 1485, bare syv år før gjenerobringen var fullført i og med Granadas overgivelse. Ronda var altså en av de siste byene de kristne klarte å gjenerobre.

 

Ronda er alltid nevnt i forbindelse med matodorer og tyrefekting og Plaza de Toros sto ferdig i 1785. Og det var her Pedro Romero, tyrefektingens far, utviklet den elegante stilen der oksen bekjempes til fots istedenfor fra hesteryggen. Arenaent tar 5000 tilskuere, det er den eldste og regnes for å være den vakreste arenaen i landet. Den berømte kunstmaleren Goya har forevigjort Romero og hans kollegaer i vakre malerier, og til ære for disse mennene avholdes hvert år en spesiell festival i begynnelsen av september, La Corrida Goyesca. Dette er en helt spesiell opplevelsevor kun landets beste matadorer deltar, de er kledd i fornemme kostymer fra det 18.århundret og det er kun de beste oksene som brukes på arenaen. Arenaen er i dag et nasjonal monument og i tillegg til selve arenaen ligger  i tillegg museet Museo Taurino, som sammen med tyrefekterarenaen  kan besøkes som en turistattraksjon hele året. Tyrefekterarenaen ligger i den «nye» delen av byen, dvs. den som vokste frem tetter at de kristne overtok etter muslimene i 1485.  Det bor ca. 30.000 mennesker på denne siden av broen mens det i den gamle delen bor ca. 5000. Ronda har også et rikt utvalg av restauranter, barer, butikker og vakre kirker – så det er masse å ta seg til for oss som besøker byen en dag eller to.

En ting man må besøke i gamlebyen i Ronda er den vakre domkirken Santa Maria la Mayor. Den ble opprinnelig oppført som moské på 1200-tallet og virket som det fram til gjenkristningen av byen i 1485 da den ble omgjort til kirke.  Den flotte minareten ble til et kirketårn og kirken ble forvandlet til en gotisk katedral. Men da det kom et kraftig jordskjelv i 1580 og ødela store deler av bygget ble den ombygd og utvidet i spansk barokk, så kirken fremstår i dag som en arkitektonisk blanding med gotiske buer og barokke kupler.

Kirken huser også mange vakre skatter i form av ulike altere, helgenfigurer, malerier og lysekroner…og som seg hør og bør en liten butikk der du kan kjøpe allverdens katolsk nips og duppeditter i form av rosenkranser, Jesus og Mariafigurer, postkort og gravlys.

Jeg kunne ellers ha nevnt massevis av ting å se og gjøre i Ronda, og noe av det som Ronda gjør seg bemerket for i dag er vinproduksjonen sin. Andalucia har stort sett bare produsert en veldig søt dessertvin i tillegg til ulike typer sherry, men nå er det altså vanlige gode hvite og røde viner som selges ut fra vingårdene her oppe i fjellene. Så på min tur vil jeg legge veien om et vingods hvor vi i tillegg til å smake på vinene også skal spise en bedre lunsj. Det vil også bli arrangert en bli-kjent-runde med lokalguide i selve byen før man kan gå litt rundt på egenhånd og gjøre seg kjent og kanskje smake på mer vin:-)

Så er du i Málaga i høstferien og har lyst å bli med på en dagstur til Ronda, ta kontakt med meg og du får mer informasjon om program, klokkeslett, pris osv.

Ønsker alle er fin mandag!

 

Beste hilsener fra Linda 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

error

Liker du bloggen min? Setter pris på deling :)