Velg en side

Å våkne opp på første nyttårsdag er ikke alltid en behagelig opplevelse, men i dag var det fantastisk. Endelig…vi har bladd om det siste arket i kalenderen og sagt et etterlengtet farvel til 2020. Vi ønsker 2021 hjertelig velkommen og ser med optimisme og store forhåpninger fram mot et år som skal gi oss tilbake et sosialt liv, lange gode klemmer og forhåpentligvis ikke bare kortreiste opplevelser.

Nyttårsaften som jeg hadde tenkt å feire i Málaga ble i stedet feiret ganske stille og rolig her hjemme i Dronningensgate med et vennepar og deres fine hund. Vi hadde en koselig kveld med god mat og drikke som seg hør og bør, og først da klokken nærmet seg 24.00 så kom mitt lille spanske innslag på bordet. «Las doce uvas»…de 12 druene pakket inn i en liten cellofanpose med sløyfe. Ingen nyttårsaften i spansk ånd uten tradisjonen med de 12 druene.

Det sies at tradisjonen med å spise druer på nyttårsaften ble innført i 1909. Det hadde visst vært et svært godt år for drueavlinger i Spania og i byen Elche, som ligger på østkysten, bestemte myndighetene at de skulle gi bort en del av druene til befolkningen i forbindelse med nyttårsfeiringen. Det er mange grunner til å være skeptisk til denne historien for innhøstingen av druene starter jo som regel allerede ganske tidlig på høsten. Men uansett opphav, så er det en tradisjon som er blitt nesten obligatorisk i Spania, og som også har spredd seg til flere land i Sør-Amerika.


Når klokka slår sine tolv slag ved inngangen til det nye året, så reiser alle seg og finner fram sine 12 druer…og for hvert klokkeslag må de spise én drue og ønske seg noe for hver måned i det nye året. Dette er vanskeligere enn det høres ut for når klokken slår 12 så skal alle druene være fortært og det skåles i en god cava for å ønske det nye året velkommen. Og der som her så braker det løs med fyrverkeri og det kysses og klemmes i øst og vest. I år har jo dette med kyssing og klemming blitt satt på en hard prøve, og hvor flinke folk har vært til å holde avstand får vi jo først se på smittebarometerne som blir offentliggjort om en ukes tid eller to. Men la oss håpe at alle gode ønsker, som hver eneste drue representerer for akkurat det året vi nå går inn i, vil bli en realitet! At vi snart får vaksinene til et legekontor nær oss, at smittetallene går ned, at Covid snart forsvinner ut av livene våre og at vi kan returnere til livet vi hadde før den flaggermusen lagde dette helvetet.

Tilbake i min stue rett før midnatt i går så ble etterhvert alle drueposene fortært, med litt klabb og babb… Jeg fikk tenkt ut 12 gode ønsker for det nye året og for meg selv så er nok ønsket om snart å kunne feste setebeltet på et fly til Málaga ganske høyt oppe på lista.

Til slutt vil jeg bare ønske alle et fantastisk godt, innholdsrikt, spennende og herlig år i 2021!

En sprudlende cava-skål fra Linda

 

error

Liker du bloggen min? Setter pris på deling :)