Velg en side

I dag har det vært rydde & vaske-, ordne & fikse- og museumsvær her i Málaga. Temperaturen er ok, men grått og litt vind gjør at det ikke er så stas å sitte ute hele dagen. Jeg måtte et ærend i banken på morgenen og på vei hjem gikk jeg forbi et museum jeg har besøkt flere ganger, CAC – som står for Centro de Arte Contemporáneo. Dette museet åpnet allerede i 2003, samme året som Picasso-museet åpnet og dette satte i gang en veldig kulturell oppvåkning i Málaga som tidligere hadde rykte på seg for å være en litt sliten havneby med lite å tilby turister bortsett fra at flyplassen lå her.

Jeg, som de fleste andre, oppdaget selvfølgelig Picasso-museet ganske tidlig. Den verdenskjente kunstneren er jo født her i Málaga i 1881 og det var et ønske fra både kunstneren selv og hans familie at det skulle åpnes et flott museum i hans navn. Dette skjedde altså i 2003 og jeg fikk med meg den første kunstgruppen til Málaga allerede i 2004. Galleri Bi-Z i Kristiansand var ikke vanskelige å be da jeg entusiastisk snakket om Málaga som en ny kunstby i Europa og et sted for å nyte det gode liv langs Middelhavet. Men da hadde jeg ikke oppdaget CAC enda, og det var egentlig litt synd…

 

Men i ettertid har jeg virkelig lært å sette pris på dette flotte museet for moderne kunst. For det første er alle utstillinger gratis, man behøver bare å si hvilket land man kommer fra og så får man et klistremerke på jakka. Og så er det veldig ofte lokale kunstnere som vises fram, selv om de også har spennende internasjonale navn fra tid til annen. I dag stakk jeg bare innom helt på mafå, jeg visste ikke hvem som var utstilt og jeg fikk en flott time med kjente og ukjente kunstnere. Sammen med meg denne formiddagen var det hele to store grupper med små entusiastiske mennesker som var kledd i lilla uniformer, fra den barnehagen de tilhører. De var over seg av begeistring da museumspedagogen stilte dem spørsmål og ba dem si hva de så i de ulike kunstverkene. Og barn sier det de ser, og det er mer enn vi voksne ofte tør…Så jeg lærte mye om kunst i dag, fra både barna og pedagogen 🙂

Hovedutstillingen var stort sett viet den kjente spanske samtidskunstneren Carlos León. Han er opprinnelig fra Ceuta, den spanske kolonien som ligger på det afrikanske kontinentet som jeg var innom forrige måned på vei til Tetuán med elevene mine. Han bor i dag i Segovia og har bodd mange år i Paris, New York og Madrid. Hans utstilling på CAC heter «Tomando distancia» som betyr «å ta avstand».

Det første bildet som møtte meg da jeg kom inn var denne veggen med flere fargesterke bilder i en stor collage – og videre innover i salen var det flere store malerier på metallplater i samme stil men med forskjellige fargesammensetninger. Mye farger og sterke penselstrøk – og det gir mening når man skjønner at kunstneren er opptatt av å skape kunst til musikk. Det er en helt spesiell rytme i bildene hans.

På vei gjennom museet fant jeg også andre svært interessante kunstverk av kjente samtidskunstnere som Barceló, Anish Kapoor, Basquiat,  Bill Viola, Michel Francois og en av mine store favoritter Olafur Eliasson som hadde denne fantastiske lys-installasjonen her. I tillegg var en stor del av lokalene dedikert til unge og ikke fullt så unge andalusiske kunstnere, og mye av det jeg så i dag var utrolig spennende og variert.

I Kristiansand venter vi jo i spenning på at den fantastsike kunstsiloen skal stå ferdig i 2022, og når jeg hører kristiske røster si at dette er et altfor stort prosjekt for Kristiansand – for har du vært på et museum en gang så har du vært der. For noe tull!! Når du har vært på et kunstmuseum en gang så har du sett en utstilling, og kommer du tilbake en måned eller to etter så ser du noe helt nytt 🙂 Jeg har vært på CAC mange ganger, og jeg ser alltid noe nytt. Det jeg så i dag likte jeg veldig godt, og det jeg så sist gang kanskje ikke fullt så godt… Men, det å gå å se kunst gjør noe med deg uansett, det får deg til å tenke og du blir utfordret på en annen måte enn på jobben og i heimen eller i venneflokken.

Så da blir dagens oppfordring! Finnes det et kunstmuseum nær deg? Da er du heldig…du har en opplevelse i vente!

Kunstglad hilsen fra Linda i Málaga

 

 

 

 

 

error

Liker du bloggen min? Setter pris på deling :)