For oss kunstinteresserte har Málaga blitt en by som virkelig har mye å by på når det kommer til flotte museer og spennende utstillinger. I går besøkte jeg Museo Carmen Thyssen Málaga, et museum som kom til Málaga takket være Carmen Cervera, eller kanskje bedre kjent som Baronesse Carmen Thyssen. Hun er forøvrig et kapittel i seg selv…og her er hun foreviget av kunstneren Mercedes Lasarte i 2011 i forbindelse med åpningen, og tittel på maleriet er Carmen en Málaga.
Carmen, eller Tita som hun også kalles, har figurert i spanske sladre spalter i flere ti-år. Hun har vært Miss Spania, vært gift og skilt en del ganger og ble styrtrik enke etter sitt siste ekteskap med den hollandske Baron Hans Henrich von Thyssen-Bornemisza, en av verdens største kunstsamlere i forrige århundre. Mange drar sikkert kjensel på navnet Thyssen-Bournemisza, det er et av de 3 store kunstmuseene på Paseo del Arte i Madrid, som utgjør dette trianglet sammen med Museo del Prado og Museo Reina Sofía. Så takket være arven etter sin mann ble Carmen pasjonert kunstsamler selv og en viktig bidragsyter i den spanske kunstverden. Så det var selvfølgelig stor stas i Málaga da baronessen i 2011 åpnet sitt eget museum i byen, og det holder nå hus i et av de flotteste gamle herskapshusene som ligger i ei sidegate til hovedgaten Calle Larios. Men Carmen har råd til å spre kunsten ut til folket, hun er i dag Spanias 7. rikeste kvinne og blant de 50 rikeste i landet.
Hurra for rike folk som deler litt med oss andre!
Museet har en kjempeflott permanent utstilling med verker helt tilbake fra 1200-tallet og ellers mye religiøs kunst fra 1500-1700 tallet i den første etasjen. Ellers er det stort sett spansk kunst fra 1600-1800-tallet samlingen konsentrerer seg om. Man finner fantastiske verk av spanske mestere som Francisco de Zurbarán, Guillermo Gomez Gil og Julio Romero de Torres blant mange andre.
I dag besøkte jeg ikke bare den permanente utstillingen som jeg har sett en del ganger før, men også den temporære utstillingen MEDITERRÁNEO som åpnet nå i slutten av mars. Plakaten som henger på veggen på utsiden av museet lyste opp i regnværet og jeg var full av forventning da jeg tok heisen opp til 3. etasje der de temporære utstillingene er. Det første som møtte meg da jeg kom ut av heisen var en fantastisk bronseskulptur av Auguste Rodin, Frankrikes kanskje største skulptør gjennom tidene. På veggen var det en kort introduksjon til selve temaet for utstillingen som altså først og fremst handler om Middelhavet og dens påvirkning på spesielt franske og spanske malere og skulptører rundt slutten av 1800-tallet og fram til midten av 1900-tallet.
Auguste Rodin – The Age of Bronze, 1875-1876.
Gjennom mer enn 60 verk så analyserer denne utstillingen Middelhavets nøkkelrolle fra slutten av 1800-tallet til midten av 1900 som et møtepunkt mellom tradisjon og modernisme for mange av de fremste spanske og franske kunstnere i perioden. Verkene som er satt sammen her viser hvordan gammel kunst og kultur fra middelhavs-området virket både som et stimuli og en kilde for disse avant-garde bevegelsene og dermed bidro til en slags revurdering og modernisering av klassisismen ved århundreskiftet og i mellomkrigstiden. Den viser også tydelig hvordan landskapet og ikke minst lyset i middelhavs-områdene setter et preg på kunsten helt til langt inn i 1950-årene. Det er også spennende hvordan akkurat denne utstillingen får fram en fruktbar dialog mellom spanske og franske kunstnere i perioden. Underteksten på utstillingen er An Arcadia Reinvented, from Signac to Picasso, så i tillegg til disse to kjente kunstnerne finner vi også kjente verk av Matisse, Bonnard, Torres-Garcia, Mir og ikke minst en av mine store favoritter, Joaquín Sorolla.
Museet har åpent alle dager kl.10.00-20.00, bortsett fra mandag da de holder stengt. Inngangsbilletten koster 6 euro hvis du kun vil se den permanente utstillingen, men for 3 euro ekstra får du se begge. Og det kan jo være lurt å legge inn en liten pause med en kopp kaffe eller et lite glass vin på den hyggelige museums-caféen som har bord både inne- og ute i patioen. Når man er fornøyd og vil finne veien ut ligger et utall fristelser i museums-butikken ved utgangen, og denne gangen endte jeg opp med ei kjempefin bok fra Mediterráno-utstillingen. Så nå gleder jeg meg til å fordype meg i de vakre bildene til Sorolla, Picasso og Matisse hjemme i sofaen og lære enda mer om hva som inspirerte disse fantastiske kunstnerne for over 100 år siden, der de levde og virket langs middelhavskysten i Frankrike og Spania.
Og for deg som skal til Málaga i løpet av de neste månedene, du kan også få denne utstillingen med deg, den står til 9. September!
Ha en fin dag!
Kunstglad hilsen fra Linda
Siste kommentarer