Velg en side

Nå nærmer ferien seg for min del, og det er vel ingen overraskelse for de som kjenner meg at deler av den skal tilbringes i Málaga. Jeg blir ofte spurt om jeg ikke blir litt lei av Málaga innimellom, men nei…det gjør jeg faktisk ikke. Málaga har alt jeg ønsker meg, både sommer som vinter.

Og nå er sommeren i gang for fullt, det er varmt og deilig og byen har strender på både øst – og vestsiden. Og på disse strendene finner man strandrestaurantene som kalles «Chiringuitos», dette er ganske enkle spisesteder som serverer alt innen fersk fisk, skalldyr og paella – i tillegg til salater og andre ting.

I dagens utgave av Málaga Hoy, en av Málagas største aviser, kunne de fortelle at National Geographic hadde hatt en stor reportasje i sitt reisespesial der de hadde fokus på chiringuitos i Málaga. De trakk spesielt fram noen de mente skilte seg ekstra positivt ut, og ikke overraskende var min favoritt på denne lista. Den heter Chiringuito Gutierrez Playa og ligger på strandpromenaden vest for byen. Jeg har skrevet om denne restauranten noen ganger tidligere, men nå var det jo ekstra gøy at de ble viet så stor oppmerksomhet fra dette prestisjefylte magasinet også. Den ligger i første halvdel av stranda når man kommer fra Málaga sentrum, og den har servering både ute og inne som de aller fleste chiringuitos. Det som skiller denne fra mange av de andre, og som har gjort at jeg liker den ekstra godt, er at den har hvite duker, tøyservietter og fine vinglass. Noen er veldig rustikke og det funker det også, men på Gutierrez har de det lille ekstra. Bildene under her er fra et av våre mange besøk. De har åpent 12 måneder i året, mens noen av de andre stenger i vintermånedene. Vi går ofte for dagens fisk med poteter og grønnsaker eller en frisk salat, og en porsjon med de nydelige skjellene «almejas» eller «coquinas» som er kokt i olje, hvitvin og hvitløk. En annen favoritt er reker som har ligget og frest litt i olje, hvitløk og chili, høres det godt ut så bestiller du «gambas pil-pil» neste gang du er i Spania. Som bildene under viser så pleier det ikke være så mye igjen på fatene når vi er ferdige. Prisnivået her er ganske fornuftig, og her kan man sitte med tærne i sanden og med deilig utsikt utover  stranda og Middelhavet.

 

 

Et av de andre stedene Nathional Geographic fremhevet i reportasjen sin var Chiringuito El Cabra i bydelen Pedregalejo, helt i enden av stranda som ligger på østsiden av byen. Pedregalejo er en gammel fiskelandsby, eller fiskehavn som begynner der bystranda La Malagueta slutter. Her er det en avslappet atmosfære, stranda består av små bukter og det ligger mange koselige restauranter av ulike slag langs denne promenaden. Noen av disse er typiske chiringuitos og de har ofte en stor grill nede på sandstranda der det grilles sardiner og ansjos på spyd hver dag fra i 12-13 tiden. Det dufter av nygrillet fisk langs hele promenaden og Málagas spesialitet «boquerones» (grillet ansjos med hode, hale og skinnet på) serveres i bøtter og spann. Vil du prøve dette så husk å presse masse sitron over dem, det gjør susen 🙂 Da jeg var her med spanskklassen min i januar, ble dette favoritten blant mange av mine elever. Her viser Filippa og Marianne fram delikatessene som fikk bein å gå på… Og som dere ser på bildene, så funker det bra å gå på strandrestaurant i januar. Chiringuito El Cabra har også åpent hele året og har en stor avdeling inne hvis temperaturen eller været er like bra som da vi var der.

Så skal du til Málaga eller et annet sted med strender i Spania, oppsøk en lokal Chiringuito og få en deilig lunsjopplevelse.

Jeg har nå startet nedtellingen for alvor, til helgen sitter jeg på en av disse to restaurantene og drikker ei kald Victoria mens jeg bestemmer meg for hva jeg skal ha til lunsj…

Det kommer nok noen oppdateringer fra Málaga i løpet av de neste ukene, det har vært lite aktivitet her på bloggen i det siste, men nå kommer inspirasjonen i takt med feriefølelsen.

Hasta la vista de Linda!

error

Liker du bloggen min? Setter pris på deling :)