Velg en side

De fleste har hørt om ”los pueblos blancos” – og for mange er dette synonymt med Andalucía og det typiske bildet av Sør-Spania. Som reiseleder på Solkysten gjennom snart 20 år har jeg besøkt en del av disse landsbyene, men det er spesielt en vi frekventerer mye med gjestene våre, El Pueblo de Mijas, som ligger oppe  i fjellsiden bak Fuengirola. Mye av grunnen til det er jo selvfølgelig den svært sentrale beliggenheten, det er bare en god halvtimes kjøretur fra Málaga og enda kortere om gjestene bor i Torremolinos eller Benalmádena. Men en annen grunn er rett og slett at byen er utrolig pen, ren og innbydende. Og det slår aldri feil, de aller fleste smelter totalt for denne lille hvite, postkortaktige byen – som alltid er kledd for fest og ønsker turister velkommen året rundt. I denne velkomstkomiteen er noe av det første du møter disse fargerike eslene som gjerne vil frakte deg rundt i byen. De har vært et vanlig syn i gatebildet i flere ti-år, etter at Mijas for alvor begynte å leve av turisme.

Men Mijas har også en rik og spennende historie som strekker seg langt tilbake i tid. Vi vet med sikkerhet at fønikerne var blant de første som grunnla en by her oppe i fjellet og de ble etterhvert erstattet av romerne som visstnok gav byen navnet Tamisa. Etter romerne var det vest-goterne som overtok styre og stell fram til den mauriske invasjonen av hele den iberiske halvøya fra 711, de kom i følge kildene til Tamisa i 714 men forkortet navnet til Mixa som igjen ble til Mijas. Navnet uttales med en harkelyd i midten, så sier du Mijas med norsk uttale til taxisjåføren er det ikke sikkert at han vet hvor han skal kjøre deg:-) De arabiske herskerne holder et fast grep over store deler av Andalucía helt fra til slutten av 1400-tallet, men faller tilbake til de kristne etter det katolske kongeparets storoffensiv som gjenkristner hele området i 1492. Og med dette var Spania igjen samlet til et kristent rike med det katolske kongeparet Isabella og Ferdinand som monarker.

Så i dag finner vi flere katolske minnesmerker i Mijas, det ligger et nydelig lite kapell oppe i fjellsiden som ble bygget tidlig på 1700-tallet, det er et populært pilgrimsmål for mange katolikker da de sier at det ligger hellige relikvier i et skrin her inne. Men som en god katolikk skal du påføre deg selv smerte ved en pilgrimsvandring for å kunne identifisere deg med Jesu lidelse og død, så derfor krabber de opp fjellsiden på sine bare knær. Hvis du synes det blir litt heavy kan du heller velge å besøke Mijas skytshelgen som holder til i en liten hule ved inngangen til sentrum. Her valfarter folk med blomster og tenner lys til ære for sin høye beskytter, La Virgen de la Pen̂a.

Hvert år, 8. September, feires denne jomfruen med pomp og prakt. Og med dette sparkes La Feria de Mijas i gang, en uke med fest og moro hvor byen er pyntet til trengsel og det holdes liv i tradisjonelle aktiviteter som flamenco, hesteridning, paellakonkurranser og fest døgnet rundt.

Kommer du til Mijas resten av året vil jeg anbefale deg å dra opp hit om ettermiddagen. Kommer du opp hit i 4-5 tiden vil det herske en helt annen ro enn midt på dagen, da det vanligvis står flere titalls turistbusser parkert og turistene går i kø rundt i byen. Om ettermiddagen kan du rusle rundt i de små brosteinsgatene,sette deg med en is eller en kald drikke i sola, spasere opp til den rare lille tyrefekterarenaen og gå forbi byens hovedkirke for å komme ut på utsiktspunktet hvor hele kysten og det glitrende Middelhavet lyser mot deg. Jeg vil også anbefale deg å spise middag her oppe, et par av mine favoritter heter El Mirlo Blanco og Las Rejas.

Det kan kanskje være greit å vite at Mijas også er navnet på den 3. største kommunen på Costa del Sol og den består av to ulike deler, selve landsbyen oppe i fjellsiden – Mijas Pueblo som ligger ca. 430 m.o.h. og Mijas Costa som strekker seg ca. 12 kilometer mellom Fuengirola og Cabopino. I Mijas Costa er det 3 kjerneområder som er La Cala de Mijas, Las Lagunas og Calahonda. I sistnevnte område finner vi Den Norske Kirke på Solkysten og det er kanskje ikke så overraskende at denne kommunen er den med flest fastboende utlendinger, snart 50 % sier de siste oversiktene.

Vil du besøke Mijas Pueblo er det mulig å ta buss direkte opp hit fra Fuengirola som er den nærmeste byen, og kommer du fra Málaga tar du enten toget til Fuengirola før du går på bussen eller du leier en bil evt. tar taxi de 30 kilometrene opp til Mijas Pueblo.

Men som tidligere nevnt er dette bare en av veldig mange hvite landsbyer i Andalucía, så har du leiebil så bør du virkelig ta deg en tur å prøve å finne en av de mange mer uoppdagede landsbyene som byr på de ekte og autentiske opplevelsene… Jeg vil komme tilbake til noen av disse i et senere blogginnlegg:-)

Ha en strålende dag så lenge!

Sommerlig hilsen fra Linda

 

 

error

Liker du bloggen min? Setter pris på deling :)