Velg en side

Det finnes mange som heter Antonio i både Málaga og i resten av Spania, men det finnes kun en Antonio Banderas, Málagas største sønn siden Pablo Picasso som ble født her i 1881. Antonio kom til verden i Málaga i1960, 13 år før Picasso døde, men i motsetning til sitt bysbarn Pablo så har han hele sitt 63 år lange liv hatt et tett og nært forhold til sin hjemby.

Han er en av veldig få spanske skuespilleren som har fått kjendisstatus som skuespiller utenfor Spania, da han har spilt i mange amerikanskproduserte filmer og klart som en av få spanjoler å snakke godt nok engelsk til at dette fungerer bra. Han giftet seg som kjent også med amerikanske Melanie Griffith, og sammen fikk de datteren Stella som i dag er 27 år. Det var stor ståhei i Spania da Melanie og Antonio som på den tiden residerte i sitt flotte hus på Golden Mile i Marbella, valgte å la fødselen foregå på det offentlige sykehuset på Solkysten, Hospital Costa del Sol. Dette var jo helt klart en fjær i hatten for dette lokale sykehuset, som den dag i dag er på listen over de beste 100 sykehusene i Spania.

Som de fleste kjendisekteskap så varte heller ikke idyllen i dette ekteskapet «til døden skiller ad», men de er kjent for å ha et godt vennskap og et bra samarbeid som foreldre til Stella. Nok kjendissladder for denne gang, nå skal det dreie seg om hva vi som besøkende i Málaga kan glede oss over takket være den gode Antonio. De fleste lokale innbyggerne hyller Antonio for at han har vært med å løfte byen til nye høyder kulturelt og gastronomisk sett.

Han har vært primus motor for å få en internasjonal filmfestival til Málaga, den har nå vokst seg ganske stor og berømt og i mars ble den for 27. gang arrangert med stor pomp og prakt i byens kinosaler og det store flotte Teatro Cervantes. Se her for å få et lite innblikk i hva som skjer denne travle uka i Málaga hvert år rundt mars; https://festivaldemalaga.com/ 

I tillegg har han startet et eget teater, der han også har opptrådt som musikal artist i A Chorus Line. Han har fått en hel strandpromenade på vestsiden av byen oppkalt etter seg og han har startet en kjede med gode restauranter i byen. Denne kjeden heter Tercer Acto og har en veldig bra restaurant med samme navn i tillegg til Doña Inez og Atrezzo, alle beliggende i SOHO distriktet. I tillegg åpnet han en kjempestor restaurant nede ved fyret og stranden i fjor som heter La Pérgola, her kan de holde store eventer som bryllup og servere opp til 450 mennesker. Siste tilskudd på stammen er cocktailklubben Maschera som befinner seg i SOHOs hovedgate, Casa de Campos…så her er det bare å hive seg ut i Antonios ville verden i mat & drikke.
For mer informasjon om alle disse stedene, klikk her: https://www.grupoterceracto.com/

Som de fleste vet så er jo påskefeiringen en stor sak i Málaga, og Antonio som er en troende katolikk tilhører et av de mange brorskap i byen, og han stiller derfor opp i påskeprosesjoner hvert år. Og hvert år er de lokale avisene, Málaga Hoy og La Opinion de Málaga, tapetsert med bilder av Antonio som bærer på en av de store tronene som frakter Jesus- eller Maria figurer rundt i byen. Alle ønsker å få et glimt av den fremdeles kjekke mannen, og han opptrer som en helt vanlig malagueño sammen med sine trosfeller.

En annen ting som skapte stor begeistring blant de lokale var at han kjøpte seg inn i en av Málagas mest legendariske og berømte serveringssteder for en tid tilbake, Bodega El Pimpi. Det finnes ikke en turistbok, en anbefalingsliste eller en guide til Málaga som ikke sier at et besøk på El Pimpi er et must. Beliggende i gamlebyen, like rundt hjørnet for Picasso museet, ligger denne restauranten i det som tidligere var en gammel vinbodega. Det er fremdeles mange gamle tønner fra den tiden, som er signert av adelige, tyrefektere, kunstnere, politikere og ikke vet jeg, så dette er stedet for å se og bli sett. Det er en lang vegg på motsatt side av den lange bardisken som er full av bilder av de samme menneskene, og her dukker selvfølgelig Antonio opp i flere faser av livet, med og uten koner og kjærester. Det hele endte altså med at han ble kompanjong i dette berømte etablissementet og med Antonio med på laget så ble det iallefall ikke mindre populært. Dette stedet er også kjent for sin gode søtvin, Malaga Virgen – og de har flamenco-opptredener og konserter i lokalene i 2. etasje titt og ofte. Siden Antonio tilbringer såpass mye tid i Málaga så kjøpte han seg like godt en stor penthouse-leilighet i nabobygget  til El Pimpi, så blir det sene kvelder langs bardisken så har han ikke lang vei hjem. Her er en liten videosnutt fra El Pimpi; https://www.youtube.com/watch?v=4PgV_psrwis&ab_channel=ElPimpi

Ja da vet du i allefall hvor det skulle være muligheter for å støte på en kjendis eller to neste gang du er i Málaga! Av alle spisestedene som forbindes med Antonio så holder jeg en knapp på Tercer Acto, det er en gastrobar med høy kvalitet på både mat og drikke.

Mujeres al borde de un ataque de nervios (1988) - FilmAffinity
Hvis noen tenker at jeg virker vel opphengt i Antonio Banderas så er det primært for alle de fantastiske filmene han har spilt i, og som jeg har sett mange ganger. Den genierklærte spanske regissøren, Pedro Almodóvar, åpnet en ny verden for meg allerede på slutten av 1980-tallet da jeg studerte spansk på Universitet i Bergen. Jeg glemmer aldri filmen Mujeres al borde de un ataque de nervios – (Kvinner på kanten av nervøst sammenbrudd på norsk)
Det var bare helt ellevilt og helt annerledes enn filmer jeg tidligere hadde sett. Jeg gikk på kino og så denne filmen flere ganger, jeg følte det  ble som en viktig del av pensum som spanskstudent. I årene som kom lagde han gode filmer på rekke og rad;  Matador, Volver, Hable con Ella, Tacones lejanos og ikke minst Todo sobre mi Madre som fikk Oscar for beste utenlandske film i år 2000. Antonio dukket opp i de fleste, men den aller beste prestasjonen etter mitt syn gjorde han i en av Almodóvars siste filmer, Dolor y Gloria som kom ut i 2019. Her er traileren; https://www.youtube.com/watch?v=4GMO3BgUIOk&ab_channel=SonyPicturesEspa%C3%B1a og har du ikke sett den så har du en flott filmopplevelse til gode.

Da ønsker jeg alle ei fin helg nå mens vi nærmer oss mai måned! Her på Sørlandskysten blåser det godt og temperaturen får meg til å tenke på februar mer enn mai…men vi har vel noe godt i vente snart. Så fortsetter det sånn denne helgen så kan det jo bli et gjensyn eller to med en god film, selvfølgelig med den alltid like gode Antonio i hovedrollen 🙂

Feliz fin de semana!

 

 

error

Liker du bloggen min? Setter pris på deling :)