Velg en side

I går var jeg så heldig å være på utflukt til Alhambra igjen. Jeg skrev jo om dette komplekset her på bloggen for et par måneder siden, men da konsentrerte jeg meg mest om maurisk arkitektur og tilblivelsen av de fantastiske palassene som ble bygd på 1300-tallet. Men Alhambra er så mye mer enn dette…
Det finnes utallige små parker og blomsterbed, og det er alltid noe som blomstrer her uansett hvilken tid på året du er på besøk. I går la jeg spesielt merke til mange flotte rosebed som duftet så godt når man passerte. Det har vært en regnfull vår i Andalucía, så det er nok grønnere og frodigere enn vanlig akkurat i år.

    

Historien etter 1492 tilhører først og fremt de katolske monarkene og deres etterkommere, og da tenker jeg først og fremst på deres barnebarn, Karl den 5. Han var egentlig kjent som Karl 1. i Spania, men ettersom han også ble kronet til Keiser av Det Tysk-Romerske Riket som Karl 5. så kaller vi ham det her. Han giftet seg i Sevilla med prinsesse Isabel av Portugal i 1526 og derfra dro de til Alhambra på bryllupsreise. Han beordret byggingen av Carl V ´s palass, som i dag regnes som det vakreste renessanse-kompleks i hele Spania. Formen er kvadratisk på utsiden, noe som skal symbolisere menneskene mens den er sirkelformet inni og representerer dermed Gud.Det var arkitekten Pedro Machuca som fikk det ærefulle oppdraget å utforme dette palasset, og han var særlig inspirert av italienske tendenser i tiden, spesielt manerismen. Men man finner også joniske og doriske søyler her, og planen var at Carlos og han prinsesse skulle flytte inn her når bygget stod ferdig. Dette skjedde aldri og bygget ble stående tomt med kun 1. etasje ferdig en lang stund, før en av de senere kongene valgte å bygge på enda en etasje.  I dag finner man Museo de Bellas Artes i 2. etasje i dette palasset mens selve gårdsrommet i midten ofte brukes til konserter nå i sommersesongen. Det er en helt fantastisk akustikk her, så dette må være en opplevelse av de sjeldne å få lov til å overvære en konsert i disse omgivelsene.
Nedenfor her ses noen detaljer fra fasaden på selve palasset, ringene som er festet ganske høyt på veggen var visstnok til å binde fast hestene i når man kom ridende på besøk. Det andre viser en av søylene som omkranser hovedinngangen til renessanse-palasset. Dette er jo bare noen få av utallige eksempler på dekor og pynt som pryder dette flotte bygget.
                 

En annen opplevelse man bør unne seg når man er i Alhambra er å spise en god lunsj i vakre omgivelser…og det gjør du aller best i Albertos hage (Jardines Alberto). Alberto var far til min venninne Mercedes som er guide i Alhambra, og dette er hennes barndomshjem. Hennes bestefar som bodde her før det var den kjente kunstmaleren D. Ramón Carazo. Jeg var så heldig at jeg fikk komme på besøk hjemme hos Mercedes mor da hun enda levde her i huset, og for meg var dette som å tre inn i en spansk film den gang for snart 20 år siden. Store oljemalerier dekket de hvite murveggene og alt var så veldig annerledes enn hjemme hos oss. Da mor til Mercedes døde og ingen lenger bodde i huset, bestemte barna seg for å bygge om hele eiendommen til restaurant. Og beliggenheten kunne ikke ha vært bedre! Rett over gata for inngang/utgangsportene til Alhambra finner du sjarmerende Jardines Alberto. Inn en port som er vokst inne i grønne busker tar man trappene opp til en restaurant som går over flere plan. Hvis man er i følge med Mercedes blir man ofte snytt for den fine inngangen, hun tar oss nemlig med inn bakveien via gavebutikken som ligger litt lenger oppi veien. Men kommer du der på besøk en gang, ja da vil jeg anbefale deg å gå trappene opp og nyte alle små detaljer som åpenbarer seg underveis. Kommer du litt utpå høsten eller vinterstid bør du sitte inne, der har de et koselig lokale med peis. Men kommer du når temperaturen er bra så finnes det flere terrasser der man kan spise utendørs omgitt av planter, trær og høre fuglekvitter. Og rett over veien kan du skimte tårnene og takene på flere av byggene i Alhambra, det er bare helt magisk!

  

  

Ja har du ennå ikke vært i Alhambra, så er det bare å komme seg avgårde! Du vil garantert ikke bli skuffet!

Saludos de Linda

error

Liker du bloggen min? Setter pris på deling :)