Velg en side

Varmen til tross, i går dro jeg på en tur til en av Spanias mest omtalte severdigheter, El Caminito del Rey.  Dette fjellområdet ligger i Ardales, 55 kilometer nord for Malaga, det tar ca. en time opp dit med buss fra Málaga sentrum.  Caminito-turen har blitt så populær at antall besøkende nå er strengt regulert. Maksimum 1100 får kjøpe billett hver dag. Man går i puljer som blir sluppet inn hvert kvarter eller halvtime. Kjøper du billett for å gå uten guide, får du et tidspunkt du skal starte å gå, og da må du være ved inngangen senest en halvtime i forveien.

Jeg var så heldig å være invitert av Andalucias turistkontor sammen med en gjeng spansklærere fra hele Europa i forbindelse med en konferanse vi har deltatt på her i Málaga den siste uken. Så etter flere lange dager med tett program, besøk på en haug av språkskoler, forelesninger om ulike didaktiske tilnærminger i klasserommet, lunsjer og middager så var denne turen satt opp som selve høydepunktet (bokstavelig talt) for våre opplevelser i Málaga.

Vel fremme på destinasjonen startet vi med å gå gjennom en tunnel, og videre 1,5 kilometer frem til inngangen av selve Caminitoen. Der var det utdeling av hjelmer og hårnett. og mulighet til å kjøpe med seg drikke for hele turen.  Vi ble også informert om at dette var siste sjanse for nødvendige ærend som å besøke et toalett, det nemlig ingen mulighet til å gjøre i løpet av vandringen. Vi ble presentert for vår guide som het Mario og kom fra Argentina, og han minnet om at det var viktig med nok drikke (minst en liter vann), litt nøtter eller sjokolade for litt ekstra energi underveis, solfaktor og ellers minst mulig å bære på. Søpla måtte vi bære med oss ut igjen til søppeldunkene som stod ved utgangen etter endt tur. Vi var varme, spente og noen hadde litt angst med tanke på høyder og om de ville klare turen i varmen, men Mario forsikret oss om at dette ville bli en flott opplevelse for oss alle. Selv gikk han denne turen to ganger om dagen, 5 dager i uka og synes selv han hadde verdens fineste kontor.

Vi begynte vandringen og det var fotomotiver overalt. Vi hadde Mario på øret som fortalte om stedets historie, flora og fauna. Her oppe finnes det alt fra gribb og ørn til slanger padder, fjellgeiter, grevlinger, rever og flaggermus. Det vokser bl.a. eukalyptus, pinjetrær, viftepalmer, steinroser og oleander med rosarøde blomster. Hele turen er 7,7 kilometer, inkludert veien inn til selve Caminitoen som er delt opp i to etapper, og de to kilometerne du må gå til slutt frem til bussen. Turen starter nord i Ardales og ender sør i Álora og det er ikke lov å gå motsatt vei. Ved utgangen er det shuttlebusser tilbake til start.

Den opprinnelige gangveien ble bygget mellom 1901 og 1905. Dette ble gjort for å frakte materialer til bygging av ny demning nord i juvet og for at de som vedlikeholdt akveduktene som førte vann ned til vannkraftverket i sør, skulle ha en lettere vei til jobben. Navnet «Caminito del Rey», (oversatt til norsk: «Den lille Kongestien») fikk gangveien etter at kong Alfonso XIII foretok den offisielle åpningen av den nye Conde del Guadalhorche-demningen i 1921. Men med tiden ble vannet lagt i tette rør, og det var ikke lenger behov for å vedlikeholde de åpne akveduktene. Dermed ble heller ikke gangstien i fjellsiden vedlikeholdt. Jernbolter rustet i stykker og betong raste ut.

Det finnes utallige historier om folk som har hoppet over sperringene og klatret på den falleferdige anleggsstien på -90 tallet. På YouTube lå det videoer som viste turen over rustne jernbeslag og ødelagt betong, på det som var igjen av den gamle anleggsveien 100 meter opp i de stupbratte fjellveggene i Gaitanes-juvet. Da ytterligere tre unge gutter falt ned og døde på begynnelsen av 2000-tallet ble hele området stengt fram til spanske myndigheter begynte arbeidet med å sette stien i stand i 2013. To år senere åpnet den som en sikker tursti som nesten hvem som helst kan gå, og Lonely planet listet den som en av de hotteste nye reiseopplevelsene i 2015.

Frister dette for deg neste gang du er i Málaga? Da bør du tenke på det i god tid for det er ofte utsolgt. Pris kan også være svært varierende, avhengig av hvor du får kjøpt billetter. Kjøper du gjennom Caminitodelrey.info koster det 18 euro med guide og 10 euro uten. Men i høysesong vår og høst er disse ofte utsolgt til langt frem i tid. Får du ikke tak i billetter her, kan du kjøpe gjennom for eksempel Getyourguide, som er en portal for flere guideselskaper. Her koster billetter fra rundt 300 kroner til rundt 650 kroner, inkludert transport fra Malaga eller andre steder ved kysten. Stien er åpen hver dag unntatt mandager. De holder også stengt 24., 25. og 31. desember, i tillegg til 1. januar. I enkelte tilfeller kan de også stenge på grunn av mye regn eller sterk vind, eller som her på tirsdag i denne uken, på grunn av alt for høy temperatur.

Men denne gjengen fikk heldigvis muligheten til å gjennomføre turen selv om det fremdeles var ganske høy temperatur. Alt gikk veldig fint, vi hadde en super guide i Mario, og vi lærte masse. Noen av mine kollegaer fikk litt noia da vi måtte krysse en hengebro over det dype juvet mot slutten av turen, men ellers gikk det stort sett veldig fint. Dette er en tur som alle kan gjøre, med mindre man har veldig høydeskrekk, store problemer med å bevege seg (krykker, gåstaver, rullestol etc.) og så må man være over 8 år.

Etter at selve turen er ferdig kommer man ned til denne vakre demningen, og den klare grønnturkise fargen skyldes en spesiell type alger som trives godt i disse traktene. Det ble tatt mange bilder og det var mange selfie-moments underveis. For min egen del så er jeg kjempeglad for at jeg har fått med meg denne opplevelsen. På hjemveien stoppet vi innom et hotell langt ute på landsbygda og spiste en deilig lunsj, og det gikk unna noen mugger med iskaldt øl i løpet av måltidet…det følte vi at vi hadde fortjent etter den litt strabasiøse formiddagen.

 

Fortsatt god sommer til alle som ferierer i inn- eller utland!

Málagahilsen fra Linda

error

Liker du bloggen min? Setter pris på deling :)