Velg en side

I går var det den norske kulturen som satte sitt preg på store deler av den spanske solkysten. Det vaiet i norske flagg både her og der, vi sang nasjonalsangen i over 30 varmegrader og de som hadde tatt på seg bunaden var glad for å dra hjem å skifte til sommerkjole utpå ettermiddagen 🙂

Jeg våknet opp i residensen til min søster og familien i Marbella og hadde dagens første kaffekopp med flott utsikt utover havet og det nydelige landskapet rundt. Vi koste oss med god 17. mai frokost med mimosa i høye glass, eggerøre og røkelaks, jordbær og masse annet godt og ladet opp til den store dagen. Her er vi tre jentene klare for avgang med nystrøkne flagg, nå skal det feires!

Selve dagen skulle foregå i flere etapper og kl.10.00 skulle det hele starte med gudstjeneste i den spanske katolske kirken som ligger i Arroyo de la Miel, i Benalmádena. Nasjonalgudstjenesten som de kaller den på 17. mai har tidligere vært holdt i Den Norske Kirken i Calahonda, men pga. nærheten til den norske skolen og de andre aktivitetene som skulle foregå så fikk vi nordmennene lov til å låne denne lokale kirken akkurat denne dagen. Det var den norske presten som holdt gudstjenesten og alt foregikk på norsk, både taler, sanger og andre innslag. Da gudstjenesten var over var det skoletog for de over 100 elevene ved den norske skolen, de marsjerte ned gågaten i Arroyo de la Miel med hornmusikken i front og vaiet med norske (og noen spanske) flagg. Vi andre som enten var foreldre, tanter & onkler, besteforeldre eller hadde en form for tilhørighet til den norske skolen diltet etter toget og det ble godt og  varmt etter hvert. Vi gikk gjennom trange og ikke fullt så trange gater og krysset små torv der turister og fastboende satt på café eller stod på balkongen og hang opp klesvasken. Mange tittet opp fra kaffekoppene og morgenavisen og lurte nok på hva dette var for en gjeng, men de fleste smilte og vinket og tok det vel for et morsomt innslag en tirsdags formiddag.

Da runden var gjennomført og vi var vel tilbake til utgangspunktet samlet alle seg foran en liten scene der en fin gjeng av skolens elever gjorde seg klare for å synge etter mange ukers øving. De gjorde en kjempefin jobb og akkompagnert av det spanske korpset som hadde lært seg våre mest populære nasjonalsanger så svingte det godt i bysentrum av Benalmádena i går formiddag. Rektor Trude, som står på bildet blant alle barna, holdt en flott tale på både norsk og spansk. Byens borgermester holdt også en fin tale der han uttrykte sin takknemlighet til det norske samfunnet i byen som består av ca. 800 nordmenn som enten bor, jobber eller studerer i denne lille byen. Barna sang av full hals og mitt hjerte smeltet helt for den lille gutten i rosa skjorte som holder seg til hjertet mens han kan alle tekstene utenat. Det er jo ikke mulig å ikke få klump i halsen og bli rørt på en dag som dette.


Her er nesten hele familien foreviget. Erika som er sammen med familevennen Adele og min søster Beate og svoger Bjørn som andektig hører nasjonalsangen bli spilt. Den eneste som snek seg bort fra tantes knipsing var Felix som hang med de kule guttene fra skolen…da er det litt flaut med ei tante som løper etter for å ta bilder, selv på en 17. mai:-)

Turen gikk deretter videre til den norske skolen og der var det full rulle på ekte norsk 17. vis med hjemmebakte kaker, pølser og is, loddsalg og de tradisjonelle lekene. Mange fant også veien til skolens fotballbane etter hvert og de fleste voksne fant seg et bord for å ta en kopp kaffe, spise en is eller et stykke kake og prate litt. Flere norske pensjonister som bor i området hadde også tatt turen til skolen og koste seg i sola med vafler og is. Barna som går på denne skolen bor jo ganske spredt langs hele Solkysten, så mange treffes ikke utenom selve skoletiden. Det ble et veldig hyggelig arrangement og skolen hadde rigget flott til og gjort en kjempefin jobb for å kunne ta imot så mange mennesker denne viktige skoledagen.

Folk gikk hver til sitt utover ettermiddagen, noen skulle dra på stranda, andre skulle samles hjemme hos hverandre og mange skulle ut på restaurant og fortsette feiringen der. Det skulle vi, og denne restauranten var helt full av nordmenn for anledningen, noe den visstnok pleier å være på 17. mai. Den ligger helt nede ved stranden i Elviria og heter Beach House. Det var pyntet med norske flagg overalt og stemningen steg for hver time som gikk. Plutselig kom kelnerne rundt med store brett med små shots med aquavitt, det var visst et norsk firma som hadde spandert dette på alle gjestene i restauranten for å sette litt ekstra fart på humøret. Vi spiste og drakk mye godt og ungene som var med badet og koste seg på stranda etter middagen og spiste enda mer is.

Jeg tror nok at årets 17. mai feiring ble helt spesiell for alle i år, om man var her eller der. Etter to år uten feiring så ble det endelig anledning til å feire som aldri før! Og jeg var så heldig å være med min familie her nede på Solkysten og feire nasjonaldagen vår på en kjempefin måte. Så skal du tilbringe 17. mai her nede en gang, ja da vet du hvor og hvordan denne dagen kan bli feiret på en like fin måte som vi er vant til på hjemmebane 🙂

Hilsen Linda

 

 

 

 

 

error

Liker du bloggen min? Setter pris på deling :)